Vanredni samit zbog toga što Srbija i zemlje u regionu dobijaju škart hranu

Slovački premijer Robert Fico najavio je da će Višegradska grupa na vanrednom samitu naredne sedmice u Poljskoj zatražiti od Evropske unije da spreči neprihvatljivu praksu da se u postomunističke članice Evropske unije izvoze isti proizvodi goreg kvaliteta i drugačijeg sastava nego na Zapad.
"Neprihvatljivo je da nadnacionalne kompanije izvoze na teritorije novih postkomunističkih zemalja proizvode goreg kvaliteta nego što su oni koje pod istim nazivom i u istom pakovanju prodaju u radnjama na zapadu Evrope", kazao je Fico.
 
Više raznih testova u Češkoj i Slovačkoj poslednjih godina pokazalo je da sastav namirnica i roba koje kupuju "novi" i "stari" zapadni Evropljani nisu isti i da su na tržištima postkomunističkih članica lošijeg kvaliteta ili siromašnijeg sastava nego za zapadne potrošače.
 
Nadnacionalne kompanije su do sada odbijale optužbe da na istok izvoze škart robu i tvrde da je razlika u sastavu zbog ukusa potrošača.
 
"Zahtevaćemo od Evropske komisije da u što kraće vreme usvoji propise da spreči praksu koja ponižava građane Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Ne isključujem da će Slovačka organizovati građanski referendum i prikupiti milion potpisa kada Evropska komisija mora da se pozabavi propisima", kazao je Fico.
 
Slovački premijer najavio je da je Slovačka spremna da se sudi s Evropskom komisijom ako ona odbije da problem reši. On je dodao da i slovačka vlada može da reaguje nekim svojim zakonima.
 
"Duel može da se sastoji i u tome da ako vi, Evropska komisija ne želite da nas u tome podržite, da mi u Slovačkoj usvojimo interni propis da sva hrana i namirnice u javnim kuhinjama moraju da budu slovačke", rekao je Fico.
 
Slovačka Državna veterinarska i prehrambena uprava obavila je nedavno test 22 proizvoda i uporedila njihov sastav u Slovačkoj i Austriji i otkrila da je čitava polovina u Austriji bila daleko kvalitetnija nego u Slovačkoj.
 
"Novim Evropljanima" trgovinske mreže i nadnacionalne kompanije prodaju pod istim imenom namirnice s manjim udelom mesa, više masti, veštačkim zaslađivačima, konzervansima, ustanovio je slovački test, a često po istim ili i višim cenama iako je kupovna moć manja nego na Zapadu.
  • Kaćanka

    25.02.2017 19:31
    @Peđa
    Znamo šta valja a šta ne! Ne bih u EU al rado bih vozila novi nemački audi, golf...
  • ex chapman

    24.02.2017 14:48
    Srbija?
    A Srbija je tu samo u naslovu! Ako ova Višegradska šaka jada i pobedi u obračunu sa multinacionalnim gigantima i EU birokratijom (u šta lično ne verujem) promene na bolje osetiće samo "postkomunistički ČLANOVI EU".
  • Misko

    24.02.2017 11:51
    ukus

    znaju oni da gradjani nikada nisu zaboravili na ukus: vonj socijalizma :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.