Notari usporavaju legalizaciju objekata

Građani kojima su za legalizaciju stana potrebni potpisi stanara zgrade u kojoj žive, ne mogu da reše ovaj problem, jer ih notari ubeđuju da ne mogu da overe takav ugovor.
Kako piše "Blic", notari se pozivaju na novi Zakon o stanovanju, koji još nije zaživeo u praksi.
 
Među građanima koji nisu mogli da kod notara overe ugovor koji su potpisali sa predsednikom skupštine stanara da bi legalizovali stan, jeste i Uroš Bogdanović iz Beograda. On je želeo da legalizuje potkrovlje u kom živi.
 
"Sakupio sam potpise stanara i napravio ugovor koji je potpisao predsednik skupštine. Otišao sam kod notara, ali tu sam dobio odgovor da ne mogu da mi overe ugovor dok, ne stigne tumačenje novog Zakona o stanovanju, odnosno dok nadležno ministarstvo ne donese odgovarajuće podzakonske akte", požalio se Bogdanović.
 
U Javnobeležničkoj komori Srbije kažu da je problem nastao upravo zbog izmene zakona. Naime, novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada predviđena je registracija i novi način organizacije stambenih zgrada.
 
"Da bi neko zaključio bilo kakav ugovor, to može da uradi samo sa ovlašćenim predstavnikom zgrade. Dok se ne obavi registracija zgrade, što treba uraditi u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, upravnik zgrade nema ovlašćenje da potpisuje takav dokument. To je kao da imate kompaniju koja nema direktora, dakle nema ko da je zastupa", objašnjava predsednik komore Miodrag Đukanović.
 
Kako dodaje, novi zakon predviđa donošenje određenih podzakonskih akata, kojima će se sve to omogućiti, što je sada na čekanju, zbog čega su im "ruke vezane". Međutim, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da za legalizaciju stana uz odobrenje stanara nisu neophodni podzakonski akti. 
 
"Svaka zgrada i u ovom prelaznom periodu do uspostavljanja novog sistema registracije, može da pribavi i matični broj i PIB, i to putem nadležne jedinice lokalne samouprave koja je i do sada vodila službenu evidenciju o zgradama. Ministarstvo sprema uputstva koja će dobiti lokalne samouprave. Potpisi stanara važe ako su to vlasnici stanova, i to nije sporno ni po jednom od pomenutih zakona. Podzakonski akti nisu neophodni da bi se sprovela opisana procedura", navode u ministarstvu i dodaju da izbor upravnika nije povezan sa sistemom registracije.
  • Етна

    27.02.2017 18:35
    Одговор Станији
    Слажем се са Вама да попис није ни близу краја, да је рок за попис истекао и да је садашње пописивање без законске подлоге. Слажем се да је овај Закон пун рупа и да би могао да се обори на суду. Не слажем се да неко плаћа 40.000 Еура, да се његов објекат не евидентира, јер за тај износ од 5.000.000 може да се легализује објекат било које категорије и да уђе у легалне токове власништва и уписа некретнине.
    Власници објеката који се не могу легализовати ( објекти на локацијама општег интереса, објекти веће спратности и објекти који су изграђени после доношења Закона ) ризикују да буду "откривени" и поред тога што су га пописивачи "мимоишли".
    Наиме, кад се изврши озакоњење свих објеката и њихово постајање унесе у катастарске планове, онда ће се показати "рупе" на плану и онда ће се за њих поново изаћи на терен и "открити" их. Онда ће бити одговорни и пописивачи и власници.
    Ја им неби препоручио ову авантуру. Не би препоручио, јер ће "доћи маца на вратанца" било кад, под било којом влашћу!
  • Kaži mi

    25.02.2017 21:45
    Poznavalac
    Gde da odem posle 28.02.2017.?
    01.03.2017. je za tri dana, odnosno u utorak.Nakon toga sudovi i opštine u mestima gde postoji izabrani notar neće više raditi overe. U NS postoje izabrani notari.
    Posle 01.03.2017. prepušteni smo na milost i nemilost notarima.Ako oni PROCENE da je nešto nezakonito i da neće da overe, šta da radimo? Kome da se obratimo?Možemo li da ih tužimo za naknadu štete sudu?
    I još nešto, znači li to da će oni podići svoje takse i naknade za rad koliko oni hoće?
  • Advokat-

    25.02.2017 21:01
    snađite se sami
    Pa eto kad pre tri godine štrajkovasmo zbog notara, oni su vladajućoj kasti i njihovom glasačkom telu bili super.Sada se prepucavajte međusobno. Mi živimo u objektima građenim sa dozvolom koja je prethodno plaćena i zabole nas za legalizaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.