Početak akcije "Negujmo srpski jezik" u više gradova u Srbiji

Akcija "Negujmo srpski jezik" zvanično počinje i u Srbiji, a cilj je da se pažnja javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
"Predviđeno je da se u gradovima Srbije održi prvo promocija postera "Negujmo srpski jezik", gde veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmiše tačne odgovore na neke jezičke nedoumice koje su vrlo česte. Akcija je bila na nivou grada Beograda, mnogi su se odazvali našem pozivu, a sad smo je podigli na viši nivo", rekao je Vukosavljević za RTS.
 
Napominje da akcija, koja počinje u Nišu, podrazumeva obilazak 17 okruga u Srbiji, a predviđeno je da bude u dva dela, do juna, pa nakon letnje pauze.
 
Dodao je da je postignut dogovor sa REM-om, da se himna akcije, koju izvodi hor "Čarolija" emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
 
"Strašna opasnost da uskoro više niko neće koristiti ćirilicu"
 
Govoreći o ćirilici, Vukosavljević kaže da je donekle zadovoljan njenim statusom u javnom prostoru, za koji ocenjuje da je relativno dobar, budući da u javnom saobraćaju između institucija Republike Srbije postoji obaveza korišćenja ćiriličnog pisma.
 
"To je normativno solidno rešeno, međutim lično nisam zadovoljan. Preveliki je broj javnih ispisa na latinici, i naravno to nije rat ćirilice i latinice, nije reč o teoriji zavere, niko neće da uguši ćirilicu, već je reč o duhu vremena", smatra ministar.
 
Prema njegovim rečima, latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti, te da pojedini izdavači knjiga, zbog relativno razumnih komercijalnih razloga, većinu naslova štampaju na latinici i objašnjavaju da moraju da nastupe i na drugim tržištima.
 
Međutim, kaže ministar, ako se ne bude vrlo pažljivo insistiralo i bilo uporno da se ćirilica koristi što je više moguće, "preti strašna opasnost da se za dve-tri decenije neko probudi i shvati da niko ne koristi ćirilicu".
 
"Vrlo je važno da se u razumnoj meri, koliko god možemo, trudimo da očuvamo naše tradicionalno pismo, da bude što više u upotrebi, i na ulici, u imenima radnji, poslovnih prostora, svuda gde je moguće, to je suštinska stvar za očuvanje jezičke kulture i uopšte kulture jednog naroda", rekao je Vukosavljević.
  • samo gledam

    24.02.2017 15:54
    Oće Zoran Babić biti član komisije za negu jezika?
    ;)
  • /

    24.02.2017 15:53
    /
    podignite standard po kojem ce lopovi budzeta imati stavku ''lektor'' u svojim projektima i eto vam procvat jezika

    svi ostali lupetate
  • Sremac

    24.02.2017 13:43
    @ Malo soli na rep
    "Komentari po novinama ne mogu da budu prava slika kulture u javnosti"

    Na veliku zalost jesu!

    Ovo nije za cudjenje ako se uzme u obzir ko se sve bavi kulturom u Srbiji.

    Dovoljno je samo pogledati sadasnji sastav SANU i doci do zakljucka da se u Srbiji poslednjih 30 godina kultura i skolstvo selektivno unistavaju od strane politicki postavljenih clanova.

    Setite se samo one nesrecne Malovicke kako je citala tekst na engleskom a ona nije usamljeni slucaj nepismenosti u javnim institucijama, ima tu jos mnogo politicara i raznih poslanika koji su jos gori od nje a nas predstavljaju po svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.