Oglas da prodaju 800.000 srpskih mejl adresa

Na imejl adrese mnogih kompanija ovih dana pojavila se poruka sa sumnjivom ponudom - privrednicima se nudi 800.000 imejl adresa privatnih lica, firmi, institucija i udruženja za 20.000 dinara, piše Danas.

Uz mejlove dobija se i program koji zaobilazi algoritme za sprečavanje spam poruka

Nepoznat je način na koji su pomenute mejl adrese prikupljene od korisnika, a u ponudi tvrde da "ovako čistu bazu mejlova nema niko u Srbiji", piše Danas.

Ovakve baze služe za reklamiranje preko mejla, to jest slanje neželjenih ili "spam" poruka korisnicima. Najveće platforme za elektronsku poštu, poput Guglovog džimejla ili jahua, odavno su razvile algoritme koji ovakve mejlove prepoznaju i odmah ih skladište u "spam sanduče", jer korisnici, zbog bombardovanja neželjenom, nisu mogli da vide svoju elektronsku poštu.

Međutim, ljudi koji nude 800.000 srpskih mejl adresa tvrde da za to imaju rešenje.

- Na internetu je razvijena čitava nauka da se spreči spam - da je to lako, svi bi slali milione mejlova svaki dan, reklamirajući svoje firme ili političke stranke. Zato smo napravili softver koji dobijate uz mejlove koji omogućava masovno slanje od svoje kuće - piše u ponudi.

U njoj se dalje objašnjava da pomenuti softver radi tako što koristi spoljne servere i-mejl provajdera i šalje jednu poruku svakih 10 do 15 sekundi, da bi izgledalo kao da poruke šalje čovek i tako bio zavaran algoritam koji prepoznaje "spamera".

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, na pitanje "Danasa" da li je ovakva delatnost legalna, rekao da to zavisi od načina na koji su mejlovi prikupljeni.

- Ako su i-mejl adrese bile objavljene za kontakt i putem reklamiranja, onda ne vidim razloge za krivičnu odgovornost. Ukoliko nisu, već se na drugi način došlo u njihov posed, onda možemo razmatrati eventualno postojanje dela - rekao je Stamenković.

Komentarišući softver za "zasipanje" mejlovima koji se dobija uz spisak, Stamenković objašnjava da ukoliko dođe do dodatnih posledica u vidu usporavanja ili oštećenja rada kompjutera ili mreže, može se razmatrati krivična odgovornost. - Naime, radilo bi se o nekom od krivičnih dela kojim se indirektno sprečava korišćenje računara ili računarske mreže - rekao je Stamenković.

  • Anonimus

    26.02.2017 11:08
    on line
    Posle on line kupovine u ĐAK-u i SPORT VISION-u počeli su da mi stižu mejlovi iz sveta sa raznim ponudama za upoznavanje, farmaceutske kuće nude viagru,usamljene Ruskinje.....Sve te poruke automatski idu u spam ali bez obzira. Najnovije pre neki dan iako nikad nisam kupio u BEOSPORTU stižu mi ponude na mejl kao njihovom redovnom kupcu a dan kasnije i SMS poruka na mobilni.
  • 1

    26.02.2017 08:38
    Kupiti od Neprijatnog
    Uvek su mi bili zanimljivi ljudi, ai reklame i njihovi finansijeri, koji misle da će maltretiranjem nekog - prodati nešto.
    Prvo ga upamtiš kao teško zlo i neprijatnost - a onda bi valjda trebalo da poludiš za njegovim proizvodom?
    I malo mi je čudno što ovde pominju SRB domen a ne RS,
    Na primer, ja kao izdajnik nemam ni jednu email adresu sa SRB domena.
    Drugo, ako se radi o gmail.com - email adresama, do njih je mogao doći preko nekog sa Euprave, ili prilikom otvaranja naloga za penzionere u MZ.
    Biće da za te novce dobijete PROGRAM i ne možete da se žalite, a email adrese su samo poklon.... i pitanje koliko su sad validne i da li iko prima mailove sa njih / loguje se.
  • Martin

    26.02.2017 08:29
    Korstim hotmail već skoro 20 godina. Postoji opcija "sweep" koja zatuče spamera direktno na serveru. Koga ja označim, neće mu pomoći nijedan algoritam da mi se ponovo pojavi ni u inbox-u ni u junk folderu. Ovo naravno nije reklama, samo sam zadovoljan kako funkcioniše moja mail adresa, a spama će uvek biti ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.