Osnovci će učiti i o finansijama

Probno PISA testiranje počeće u Srbiji već trećeg aprila, a učenici će prvi put morati da pokažu koliko su finansijski pismeni.
Mnogi nastavnici već su zabrinuti kako će njihovi đaci da se pokažu na ovom najvećem i najznačajnijem međunarodnom testiranju, pošto u školski program ne spada i finansijsko opismenjavanje.
 
Kako bi đaci naučili šta su krediti, budžet, kartice, bankroti, kako štedeti i kako pametno trošiti, finansijska pismenost biće uvedena i u naše škole. Već od jeseni učenici petog razreda , na časovima matematike, tehničkog obrazovanja, ali i nekih drugih predmeta, učiće kako pametno da upravljaju novcem.
 
"Do kraja meseca završićemo nove nastavne planove i programe za peti razred, tako da bi oni trebalo da budu primenjeni već u školskoj 2017/2018. godini. Finansijska pismenost neće biti poseban predmet, već će biti deo programa više predmeta. Do kraja školske godine završićemo planove i programe i za šesti, sedmi i osmi razred, pa će se finansijska pismenost provući kroz ceo drugi ciklus osnovnog obrazovanja. Cela logika je da obrazovanje bude okrenuto iskodima, a ne sadržajima", najavljuje za "Novosti" pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.
 
Da deca na kraju osnovne škole treba da budu finansijski pismena navedeno je, pomalo stidljivo, i u važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju, ali to se nije primenjivalo.
 
"Ta odrednica ušla je na predlog Saveza učitelja Srbije, ali se na tome završilo. Niko to nije uveo u udžbenike ili preporučene sadržaje", kaže bivša predstavnica Saveza učitelja u Nacionalnom prosvetnom savetu Mirjana Pajić Ilić.
 
A kako se naša deca snalaze sa novcem, kako njime upravljaju i da li o tome uzaostaju za vršnjacima iz drugih država najbolje će pokazati PISA testiranje.
 
Probno testiranje počinje trećeg aprila i trajaće do 15. maja. Učestvovaće 40 srednjih škola iz cele Srbije, a u svakoj će test da polaže po 60 učenika prvog razreda. Glavno testiranje biće aprila 2018. godine i u njemu će učestvovati između 5.500 i 6.000 učenika iz Srbije. Oni će prvi put rešavati test iz finansijske pismenosti.
  • Perica

    27.02.2017 15:50
    #####
    Odraće me klinci za prevođenje preko pešaćkog i ustupanja mesta u grackom!?
  • NS

    27.02.2017 12:32
    Pustite decu da imaju detinjstvo!!!
  • Mile

    27.02.2017 10:42
    Mislim da bi deci više odgovarao predmet koji bi ih učio kako da se odbrane od pljačke tajkuna, države i ostalih. A kad to nauče mogu učiti i o finansijama onog što preostane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.