Nikolić: Srbija neće pristati na ucene

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da neće pristati na ucene niti će bilo kome davati izgovor za nasilje.
"Republika Srbija nastaviće da sprovodi odgovornu i miroljubivu politiku i nikome neće dati izgovor za eskalaciju i nasilje. U dijalogu između Beograda i Prištine, Srbija nastoji da utre put postepenoj normalizaciji stanja, ali za iskren i životno sprovodljiv dogovor potrebna je i iskrenost drugog sagovornika", izjavio je Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o UNMIK-u.
 
Nikolić je rekao da su nastojanja Srbije da se drži dijaloga u kontinuitetu praćena kršenjem dogovora i agresivnim postupcima vlasti u Prištini sa ciljem da se isprovociraju sukobi, navodeći kao primere zabranu isporuke udžbenika na srpskom jeziku, pokušaj konfiskacije kombinata Trepča, zabranu ulaska na Kosovo voza iz Beograda.
 
Nikolić je ocenio da slanje specijalnih policijskih jedinica na sever Kosova zbog voza koji je iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu predstavlja poziv na oružani sukob i direktnu pretnju životima civila.
 
"Siguran sam da delite moju zabrinutost zbog slanja, bez obavezne saglasnosti lokalne srpske zajednice, etnički čistih specijalnih policijskih jedinica naoružanih ofanzivnim oružjem na Sever Kosova i Metohije, koji je u najvećem broju naseljen srpskim stanovništvom", rekao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je dodao da se saobraćajno povezivanje ljudi u 21. veku ne može smatrati provokacijom prema bilo kome, a da su inicijativu da voz saobraća na toj liniji pokrenuli studenti jedinog univerziteta na Kosovu i Metohiji gde se nastava odvija na srpskom jeziku.
  • Boris

    28.02.2017 08:13
    B.Jovanovic@gmail.com
    E narode glupi za koga ti glasas. I treba da ti bude sve gore i da kupukete hleb za 3 dinara.Bolje nisi ni zasluzio.
  • Sura Baja

    28.02.2017 01:51
    Volim tu sliku gde izgleda kao da kaki...
  • ST

    27.02.2017 22:38
    Sta rece,predsednice? Ovakve (vase) izjave odavno ne piju vodu,kod pismenog sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.