Nagradna igra podiže poresku kulturu

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj rekao je da je siva ekonomija najzastupljenija u građevinarstvu i trgovini.
"Na trećem mestu su advokati, što je zanimljivo, slede ugostiteljstvo, zanatske usluge i zdravstvo. Najviše se siva ekonomija ogleda u izbegavanju plaćanja poreza i doprinosa na zarade i u izbegavanju plaćanja PDV-a", ističe Radak. 
 
On je rekao da rezultati januarskog istraživanja, pokazuju da je u odnosu na istraživanje iz 2015. za pet odsto smanjeno poslovanje u sivoj zoni. "Od donošenja Zakona o inspekcijskom nadzoru kreće sistemska borba protiv sive ekonomije. Ne idemo više na gašenje pojedinačnih požara, gde smo videli pojedinačne akcije velikih otkrivanja, sada se ide na koordinisanu akciju svih inspekcija i vidimo da privrednici prepoznaju to", objašnjava Radak.
 
Kaže da privrednici smatraju da je isključivo posao države da otkriva nelegalne firme."Privrednici takođe smatraju da ne bi imalo efekta da prijave poslovanje u sivoj zoni, ali i da je beg u sivu ekonomiju način da se preživi. To je svest koju moramo da menjamo", napominje Ivan Radak.
 
Nagradna igra stvorila pritisak da se izdaju računi
 
Kaže da je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" stvorila pritisak na trgovce i ugostitelje koji nisu izdavali račune da ih izdaju. "Nagradna igra podiže poresku kulturu. Očekujemo da na jesen imamo i novi krug, da imamo kontinuiranu akciju poreskog morala, kako među građanima tako i u privredi", kaže Radak. 
 
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije Željko Ožegović istakao je da kampanja protiv sive ekonomije i nagradna igra "Uzmi račun i pobedi", već daju efekte.
 
Dodao je da je procenat nepravilnosti u kontrolama izdavanja računa u februaru ove godine smanjen je sa 40 odsto na 32 odsto, u odnosu na isti mesec prošle, a čak 26,6 odsto skočio je procenat građana koji su prijavili neizdavanje računa. Rekao je da je do sada poslato 2,8 miliona koverata, što je oko 28 miliona računa, što je doprinelo budžetu Srbije sa 2,5 miliona evra.
 
Direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard Jelena Ristić izjavila je da je mogućnost slanja kartičnih slipova u okviru nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" važan segment u promociji bezgotovinskog plaćanja i jačanju transparentnosti transakcija u maloprodaji, i da je nagradnu igru podržala ta kompanija.
 
Ona je predstavila istraživanje stavova građana Srbije prema sivoj ekonomiji i navela da čak 95 odsto njih, razume šta je siva ekonomija, a ovaj problem se najčešće povezuje sa neprijavljenim radnicima i neprijavljenim plaćanjima u cilju izbegavanja poreza.
 
"Oko dve trećine ispitanika smatra da se većim korišćenjem elektronskih plaćanja smanjuje siva ekonomija, a pozitivno je i to da je 82 odsto građana spremno da češće plaća bezgotovinski, kako bi dali doprinos rešavanju ovog problem", rekla je Ristić.
 
Takođe, kako je navela, čak 90 odsto smatra da uticaj na smanjenje sive ekonomije ima samo Vlada Srbije. U istraživanju se navodi i da tri četvrtine anketiranih veruje da je država odlučna da se izbori sa sivom ekonomijom i da rad mimo propisa nije opravdan, što je znatno viši procenat u odnosu na prethodna istraživanja NALED-a i svedoči o efektima edukativne kampanje u okviru Godine borbe protiv sive ekonomije.
  • dule

    04.03.2017 09:58
    @Ja
    Imate u glavnoj pošti
  • Komsha

    04.03.2017 08:18
    Zamisli bogati...
    Kladim se da su instrukcije za ovu vest dosle sa vrha...
    Prvo, stoka uzima koverte pa prodaje ovcama..
    A drugo, za razliku od svih normalnih drzava koje podsticu sitnu privredu i koriste to za jacanje, Smrdija unistava privredu....
    Sve ide u.... Da ne lajem, a objavljuju se ovakve vesti..
    Vi, radio 021, ste bar uvek bili na strani gradjana, a ne na strani ovih superhikova...
  • Bro

    03.03.2017 22:20
    Srbin o kulturi i poštenju :)
    Ta nagradna igra je ponižavanje, treba u 7h ujutro da čekam pred poštom da bi došao do koverte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.