Kinezi hoće RTB Bor, ali traže otpuštanja i otpis dugova

Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen "Bor", ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije.
Kako piše "Blic", Kinezi insistiraju na  tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB, da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.
 
Kako je tom listu potvrđeno iz dva međusobno nezavisna izvora, u RTB "Bor" bi trebalo da uđe jedna od najvećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje. Ime kineske kompanije je tajna, a srpskoj strani je iz Pekinga naloženo da o tome ne sme da procuri nikakva informacija, verovatno iz bojazni da bi se firma mogla naći na udaru restriktivnih propisa EU. 
 
Prema rečima izvora "Blica", Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB koji se mere milijardama.
 
"Prema svemu sudeći, Vlada će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima pre svega one za struju", kaže taj izvor. On dodaje da je druga opcija da, kao u slučaju smederevske Železare, ti dugovi papirološki ostanu da se vode kao poseban privredni subjekat koji neće imati nikakve veze sa firmom koju će preuzeti i voditi Kinezi.
 
Kinezi insistiraju i na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB i traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.
 
"Oni su, iako voljni da pomognu, svesni da je naša strana u gotovo bezizlaznoj situaciji jer je 'Bor' "sve više omča oko vrata reformama u koje se Srbija ambiciozno upustila", navodi taj izvor, dodajući da konačna procena o prekobrojnima još nije usaglašena, ali da ne bi bilo iznenađenje da zahtevaju odlazak čak 2.500 ljudi.
  • Iva

    06.03.2017 20:35
    Znamo imena tih kineza. Čim ne smeju da se pomenu znači da su naši lopovi pronašli nekog jadnika u kini koji će da da ime za neku siću, a oni će da opljačkaju ono što je ostalo od RTB Bor. Ista priča kao sa Beogradom na vodi i arapinom koga šetaju ko mečku za javnost. Jel moguće da misle da smo stvarno toliko slepi
  • Novosadjan

    06.03.2017 13:25
    Komplet upravi podeliti otkaz radnike i poverioce namiriti ostalo zapaliti
  • Beli

    06.03.2017 10:49
    Moze li imena tih kineza, molicu lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.