Gordana Suša: Početak kraja REM-a

Bivša članica Regulatornog tela za elektronske medije Gordana Suša ocenila je danas da je reč o početku kraja REM-a kao nezavisne institucije, ako je tačno da to telo neće po službenoj dužnosti pratiti ravnomernu zastupljenost kandidata u kampanji za predsedničke izbore 2. aprila.
Gordana Suša je za Betu izjavila da REM ima obavezu da po službenoj dužnosti prati rad emitera, a ne da reaguje samo na osnovu prijava građana.
 
"Monitoring služba prati rad medija svakodnevno i ima sve podatke, ali je pitanje zašto neće da obajvljuje podatke o zastupljenosti u informativnim emisijama. Ne sumnjam da te službe predano rade svoj posao, ali sumnjam da iza neobjavljivanja prošlog izveštaja i pranja ruku od ovog izveštaja stoje politički pritisci", rekla je Gordana Suša.
 
Iz REM-a je rečeno da će to telo reagovati samo po prijavama, ali nije odgovoreno na pitanja vezana za praćenje zastupljenosti stranaka i kandidata u elektronskim medijima, već da će samo, kao i ranije, "pratiti trajanje komercijalnog programa čiji jedan deo u izbornom procesu čini i političko oglašavanje".
 
"Regulatorno telo će u skladu sa utvrđenim rokovima trajanja predizborne kampanje donositi odluke po podnetim prijavama, izricati mere opomene, upozorenja ili privremenu zabranu objavljivanja odredjenog programskog sadržaja", naveli su iz REM-a.
 
U pisanom odgovoru Službe za nadzor i analizu REM-a na pitanje o sankcijama koje mogu da sprovedu, navodi se da oduzimanje dozvole nije moguće u toku kampanje, a "da se pri tome ne krši zakonom utvrđeni rok i procedura donošenja odluke".
 
"Podaci o broju prijava, postupanju Saveta REM-a i donetim odlukama biće, kao i u prethodnim izbornim procesima, dostupni na sajtu Regulatora kao i u Godišnjem izveštaju o radu Regulatornog tela za za elektronske medije koji se podnosi poslanicima Skupštini Republike Srbije", zaključuje se u odgovoru REM. To regulatorno telo, međutim, nije odgovorilo na pitanja zašto REM ne pravi izveštaje o zastupljenosti kandidata u emisijama, već samo u oglašavanju i ko je doneo odluku o tome i kako je ta odluka obrazložena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.