Perike i mnoga medicinska pomagala ubuduće o trošku RFZO

Izmenama Pravilnika o medicinko-tehničkim pomagalima, koja se obezbeđuju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, proširena su prava osiguranika na pomagala koja plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje.
Ženama posle hemoterapije i radioterapije o trošku zdravstvenog osiguranja obezbeđivaće se perike. Pacijentima s problemima sa disanjem ventilatori za neinvazivnu ventilaciju, a slabovidim i slepim dijabetičarima aparati i test trake za kontrolu šećera u krvi sa govornim softverom, neke su od novina.
 
Takođe će deca oštećenog sluha ubuduće do završetka redovnog školovanja, a najkasnije do 26. godine, imati pravo na dva slušna aparata, što su do sada mogla da ostvare samo do 18. godine bez obzira na nastavak školovanja. Za dijabetičare je povećana količina test-traka na 150 komada za decu i trudnice, umesto dosadašnjih 90 do 150 mesečno prema broju doza, dok je za osiguranike koji primaju četiri i više doza insulina dnevno, količina test-traka povećana sa 50 na 100 komada mesečno.
 
V.d. direktor fonda Verica Lazić kaže za Novosti da su na izradi novog Pravilnika, pored komisije od 37 članova, učestvovali i predstavnici udruženja pacijenata i osoba sa invaliditetom. 
 
Prema novim pravilima, "deca leptiri" obolela od retkih bolesti epidermolizis bulosa, umesto na osam, kao do sada, moći će da dobiju do 14 silikonskih upijajućih flastera mesečno, zavisno od uzrasta. 
 
"Proširena su prava i za lečenje i kontrolu šećerne bolesti, pa će obolelima biti olakšan postupak propisivanja pomagala i na osnovu mišljenja interniste, pomagala će propisivati izabrani lekar, bez mišljenja endokrinologa što se sada zahteva, a samo za nove korisnike će biti potrebna i saglasnost lekarske komisije. Prvi put je uvedeno pravo na test-trake i obolelima od dijabetes melitusa koji dnevno primaju do tri doze insulina i deci do 18 godina ako nisu na insulinu. Novina je i to da će spoljno prenosnu insulinsku pumpu za decu do 18 godina života propisivati pedijatar endokrinolog, koji sada ovo pomagalo može da propiše pacijentu do 15 godina života", navodi Lazić.
 
Preciziran je i postupak propisivanja prve proteze za donje i gornje ekstremitete, pa će posle amputacije proteze odsad propisivati samo u referentnim ustanovama, Kliničkom centru Vojvodine, KC Kragujevac, KC Niš i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku Beograd.
 
Na zahtev udruženja pacijenata i sooba sa invaliditetom, uvedena je i mogućnost da pacijenti doplate za pomagala iste vrste, koja su iznad propisanog standarda.
  • Gidra

    10.03.2017 23:23
    as@gmail.com
    Uvedena novina je i ta da Dijabeticari koji primaju do tri puta dnevno insulin imaju pravo na test trake ali ni jedne novine nisu precizirale koliko pacijent koji prima do tri uboda ima pravo koliko komada test traka. sobzirom da se ja spricam dva puta 30+24 Jedinica koliko meni pripada test kraka.
  • Radmila

    10.03.2017 13:10
    CIJA JE PERIKA?
    Da li je ta VD nabavila periku preko RFZO?
    Ili je to samo nadgradnja kose koja kosta 1.000 evra u slobodnoj prodaji.
  • Rizbo

    08.03.2017 22:00
    Jednom i na ovom depra21 da pročitam nešto lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.