Dve godine od pada helikoptera, bez odgovornih i istrage

Danas se navršava dve godine od kako se srušio helikopter Vojske Srbije, kada je poginulo sedam osoba.
Tužilaštvo se 15 meseci posle nesreće izjasnilo da niko nije odgovoran i da istrage neće biti, a Viši vojni sud je ukinuo disciplinsku presudu generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću.
 
Jedina presuda zbog pada helikoptera, koji se srušio 13. marta 2015. godine u blizini beogradskog aerodroma, doneta je sedam meseci kasnije - 23. oktobra. Vojni disciplinski sud doneo je presude protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje.
 
"General major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog prstupa propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti prestup oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja", navodi se u obrazloženju suda.
 
Međutim, Viši vojni sud je 2016. godine ukinuo ovu presudu i postupak vratio na početak. Živak i Bandić u drugostepenom postupku ukazali su na niz propusta u istrazi, kao i na misteriozan nestanak pojedinih dokaza, pre svega audio-zapisa i transkripata razgovora posade i njihovih pretpostavljenih.
 
Nekoliko dana pre objavljivanja ove odluke Višeg vojnog suda, Više javno tužilaštvo izjasnilo se da niko nije odgovoran za pad helikoptera i da istraga neće biti pokrenuta. Tako je posle 15 meseci stavljena tačka na slučaj helikopter, a pored krivične izostala je i politička odgovornost.
 
Ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je, ali ne zbog pada helikoptera već zbog seksističke poruke novinarki B92. Zlatibor Lončar je i dalje  ministar zdravlja.
 
Pre dve godine, u padu helikoptera Mi-17 na oko kilometar od beogradskog aerodroma, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i beba stara pet dana iz novopazarske porodice Ademović.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je porodicama tragično nastradalih pilota uručio posthumna odlikovanja.
  • Ball Ache

    13.03.2017 13:42
    Cak ni patriJoCki sendvicarski otrusci ne mogu da odbrane ovaj dogadjaj lazima!
  • Zvezde Granda

    13.03.2017 11:59
    Zarko zelim da cujem misljenje nekog patriJote o ovoj tragediji.
  • Drug Tito

    13.03.2017 11:56
    Samo zbog ovakvih neljudi bih voleo da nekim cudom Tito ozivi. Jedno poznato ostrvo bilo bi prepuno zlotvora koji bi dozivotno obradjivali kamenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.