Od 1. jula nema kredita bez plaćenog računa za mobilni

Dugovanja po računima za mobilne telefone ući će u Kreditni biro od 1. jula ove godine, kako je i ranije najavljeno.
Kako piše "Blic" to u praksi znači da će bankari, osim informacija o redovnom ili neredovnom otplaćivanju kredita, raspolagati i podacima o tome koji klijenti ne plaćaju redovno račune za mobilne telefone.
 
Građani će imati određeni rok, najverovatnije do 60 dana, za izmerenje duga. To znači da će oni koji ni posle dva meseca ne plate račun za mobilni telefon biti zabeleženi u Kreditnom birou, zbog čega bi dužnik imao minimalne šanse da dobije novi kredit od banke.
 
Dugovanja iz Kreditnog biroa se brišu tri godine posle plaćanja, ali je bankarska politika odobravanja pozajmica ublažena poslednjih godina, pa je i pored zabeležnog kašnjenja moguće dobiti kredit već nakon godinu dana.
 
Kako je ranije pisano, unos informacija o plaćanju računa za telefone u Kreditni biro jedan je od uslova koji bi Srbija trebalo da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing listi svetske banke naredne godine. Ovakav potez je sasvim siguran, pogotovo ako se u obzir uzme to da Vlada Srbije želi da kroz dve godine bude među prvih 20 zemalja na Duing listi.
  • Đoka

    14.03.2017 13:22
    @dule
    Potpuno je nebitno što je radio izmislio Nikola Tesla, slava mu, a ne Markoni.
    Nego.... što ti ne odeš na taj voljeni zapad, a nas ovde ostaviš da se valjamo u blatu, kako mi to najbolje znamo? Šta se akaš po portalima, tako pametan.
    Odeš lepo, i živiš ko čovek. A? Pa tamo razmišljaj binarno.
    Taj tvoj zapad ja poznajem bolje od tebe.
  • dule

    14.03.2017 12:42
    @Nešto o zlu
    "Da nema tog operativnog sistema, sedeo bi u kafani, na nekom koncertu, pozorišnoj predstavi ili bi zavaljen sa devojkom u prirodi slušao muziku sa radia."


    Prečka sinak, i radio su izmislili na tom mrskom zapadu.


    Inače, samo kompletan idijot može da se žali na neku stvarčicu da mu je upropastila život. Sve što treba je da je ne koristiš, niko te ne lupa po ušima.
  • limanac

    14.03.2017 12:22
    @Joka

    U pravu si, to bi bio korisniji podatak. Međutim, problem je u tome što u Srbiji svaka opština drugačije obračunava i čuva podatke o komunalijama. Morao bi prvo da se unifikuje način čuvanja podataka o komunalnim računima na nivou cele Srbije. Potom bi morale opštine da se obavežu da te podatke šalju Kreditnom Birou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.