Arsić: Onlajn fiskalizacija neće suzbiti sivu ekonomiju

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je danas da predlog da se uvedu fiskalne kase koje su direktno (onlajn) povezane sa Poreskom upravom, neće značajnije uticati na suzbijanje sive ekonomije, a predstavljaju trošak za privredu od oko 100 miliona evra.
On je na predstavljanju časopisa "Kvartalni monitor" istakao da uvođenje takvih fiskalnih kasa nije najvažnija mera za suzbijane nelegalnog poslovanja.
 
- Već se zna da takva mera daje skromne rezultate, a moguće je i da ih uopšte ne bude. Predlog je možda povezan sa monopolistima i lobijem koji se bavi proizvodnjom tih uređaja, oni bi imali korisi, a država ne mnogo - rekao je Arsić.
 
On je dodao da predlog da nove fiskalne kase plati država umesto privrednici još lošiji jer bi u tom slučaju svi poreski obveznici plaćali račun privatnih firmi. Po rečima Arsića, postoje druge mere za suzbijanje sive ekonomije koje ne koštaju skoro ništa, kao što je jačanje Poreske uprave, povećanje broja poreskih inspektora, bolja organizacija te službe i kontrola na osnovu analize najrizičnijih poslova gde je utaja najveća.
 
Dodao je da treba pojačati autonomiju Poreske uprave, kako poreznici ne bi na tefonski poziv nekog iz vlasti radili kontrolu plaćanja poreskih obaveza. Ministarstvo finansija priprema zakon po kome bi svi privrednici morali da uvedu kase koje su on lajn vezane sa Poreskom upravom i poreznici bi imali uvid u poslovanje u realnom vremenu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.