Na biračkom spisku 6.724.172 glasača

Ukupan broj birača u Srbiji koji će imati pravo glasa na predsedničkim izborima 2. aprila iznosi 6.724.172, saopšteno je danas na sednici Republičke izborne komisije (RIK).
To je broj birača utvrđen 17. marta i za 15.269 je manji od broja građana upisanih u jedinstveni birački spisak 2016. Članovi RIK-a su doneli rešenje prema kojem će se za predsedničke izbore štampati 6.757.793 glasačka listića, odnosno 33.621 više u odnosu na ukupan broj birača. Tih 0,5 odsto više listića predstavljaće rezervu.
 
RIK je donela i odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu.
 
U Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoj Africi, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj glasaće se 2. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.
 
U Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasanje će biti obavljeno dan ranije, 1. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu. U inostranstvu će se, kako je ranije saopšteno, glasati na 53 birališta.
 
Rezultati glasanja u inostranstvu ne smeju biti javno saopšteni niti istaknuti na biračkom mestu pre kraja glasanja u Srbiji. Sve odluke usvojene na današnjoj sednici RIK-a biće objavljene u Službenom glasniku Republike Srbije.
 
Od članova RIK-a se moglo čuti da je broj glasača nesrazmeran broju stanovnika u Srbiji, od kojih je 19 odsto mlađih od 18 godina.
 
Prema podacima sa sajta Republičkog zavoda za statistiku po poslednjem popisu u Srbiji ima 7.186.862 stanovnika. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.