Bivši upravnik CZ oslobođen optužbe za otmicu Slobodana Miloševića

Viši sud u Beogradu izrekao je danas oslobađajuću prvostepenu presudu nekadašnjem upravniku Okružnog zatvora u Beogradu Dragiši Blanuši povodom optužbi da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.
Blanuša je oslobođen optužbe za otmicu Miloševića, dok je postupak za neovlašćeno slikanje Miloševića u ćeliji zastarelo.
 
"Pravda je pobedila, probaću da zaboravim ovih 16 godina. Ovo je za nauk svim mojim kolegama da vide kako je državni posao postao moj privatni problem", rekao je Blanuša.
 
Presuda je izrečena povodom optužnice koju su preko punomoćnika još 2005. godine protiv Blanuše podneli Milošević i njegova supruga Mira Marković. Blanuša se tom optužnicom teretio zbog nevlašćenog objavljivanja poverljivih fotografija u toj knjizi, kao i za otmicu, jer je navodno dozvolio da 28. juna 2001. "NN lica" odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala u kojem je skončao 11. marta 2006.
 
Istorijat ovog procesa, koji je ušao u 15. godinu, krenuo je krivičnom prijavom protiv Blanuše koju je podneo punomoćnik Slobodana Miloševića, tada već pritvorenog u Haškom tribunalu. Nakon što je nekadašnje Peto opštinsko javno tužilaštvo u maju 2002. godine odbacilo krivičnu prijavu, Miloševićev punomoćnik je 21. maja 2002. godine podneo Petom opštinskom sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv Blanuše.
 
Optužnicu u ovom krivičnom postupku protiv Blanuše podigao je 2005. godine punomoćnik oštećenih kao tužioca - Slobodana Miloševića i pravnog sledbenika Mire Marković. Tom optužnicom Blanuši se stavljaju na teret dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, neovlašćeno fotografisanje i otmica.
 
Nakon što je Milošević preminuo u pritvoru tirbunala u Hagu, njegova udovica je preko punomoćnika nastavila krivično gonjenje Blanuše.
 
Mirna Marković nije u Srbiji više od 10 godina, a u Rusiji je dobila politički azil.
 
Nedugo nakon izrucenja Miloševića Hagu, na Vidovdan 2001. godine, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smenio je Blanušu sa mesta upravnika CZ-a.
  • Мунгос

    20.03.2017 18:24
    Опет се помиње Милошевић, опет неко сипа со на живу рану републиканаца.
  • Nale

    20.03.2017 11:45
    Na stranu Milošević kao političar, ali osloboditi čoveka koji je prekršio sve moguće zakone i propise,o moralu i ličnoj zaradi da i ne govorim, i još se i ne kaje je još jedan udarac na pravo i pravdu u ovoj našoj državi...sramota.
  • ZLObodan m.

    20.03.2017 10:50
    Sve koji su ucestvovali u otmici treba bogato nagraditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija