Državni službenici u Beogradu i Užicu falsifikovali dokumenta za kriminalce

Unutrašnja kontrola policije uhapsila je šest osoba zbog sumnje da su uz novčanu naknadu od 8.000 evra do 16.000 evra kriminalcima obezbeđivali falsifikovanu dokumentaciju neophodnu za izdavanje ličnih karata i pasoša.
Uhapšeni su D.K. (34), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, M.N. (34), D.V. (53), V.J. (41) i zaposleni u Odseka za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Gradske opštine Surčin B.J. (42). Uhapšen je i policijski službenik iz Užica R.Š. (1983), a za jednim osumnjičenim policija intenzivno traga.
 
Oni se sumnjiče da su oni od januara 2015. godine do novembra 2016. godine u Beogradu i Užicu uz naknadu falsifikovali dokumenta. Na osnovu tih dokumenata u policiji su im izdavana biometrijska dokumenta u kojima se nalazila fotografija zainteresovanih lica sa tuđim ili u određenim slučajevima, nepostojećim ličnim podacima.
 
Na ovaj način organizovana kriminalna grupa je ostvarila protivpravnu imovinsku korist od najmanje 70.000 evra.
 
D.K. je kao organizator grupe angažovao osumnjičene M.N, B.S. i V.J. sa zadatkom da stupaju u kontakt sa kriminalcima i ugovaraju izradu dokumenata, pripremaju fotografije lica, nabavljaju dokumenta, podnose zahteve...
 
Osumnjičeni B.J. kao zaposleni u Odseku za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Gradske opštine Surčin, sumnjiči se da je izrađivao falsifikovane podatke u izvodima iz matične knjige rođenih i matične knjige državljana na originalnim obrazcima. U drugim situacijiama je kako se sumnja, samo pribavljao pomenute podatke i predavao M.N. i B.S. nepopunjene "blanko" obrasce, u koje su se, nakon dostavljanja D.K, naknadno unosili lažni lični podaci. Osumnjičeni D.V. se tereti da je falsifikovao stare lične karte i dokumenta koja se prilažu uz zahtev.
 
Policijski službenik R.Š. se tereti da je radeći na suzbijanju opšteg kriminaliteta, pribavljao lične podatke za osobe čiji se identitet koristio za izradu biometrijskih dokumenata. R.Š. je proverama preko JIS sistema MUP-a, zloupotrebljavajući pristupne šifre, lozinke i identifikacione kartice svojih kolega dolazio do ličnih podataka osoba, koji su korišćeni da zainteresovana lica iz kriminogene sredine dobiju drugi odnosno novi identitet. On je proveravao lične podatke preminulih osoba, lica koja su se nalazila na višegodišnjem izdržavanju zatvorskih kazni ili je dolazio do podataka uz čiju pomoć je izmišljao nove, u evidencijama državnih organa Republike Srbije nepostojeće lične podatke, koje su kriminalci koristili.
 
Na osnovu te falsifikovane dokumentacije, referenti u policijskim stanicama, misleći da se radi o originalnoj dokumentaciji, po službenoj dužnosti, unosili su takve podatke u informacioni sistem MUP-a, usled čega su takvi podaci bili uključeni u javni saobraćaj. Na osnovu tih podataka lica iz kriminalne sredine su dobijala nov identitet na osnovu izdatih biometrijskih dokumenata.
 
Osumnjičeni će u zakonskom roku biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.
  • dobrotvorka

    22.03.2017 22:10
    Nagađam
    da su svi iz sns-a ili u talu sa njima.
  • Perica

    22.03.2017 18:32
    #####
    Kažu i bio velik red...
  • alibi

    22.03.2017 16:06
    Ja bih rekao da je Supermenov brat opet uleteo u mutne radnje, pa sada traze pokrice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.