Pojedinci odlagali robiju više od 10 puta, sudovi prihvataju nebulozna opravdanja

"Prave decu i oru njivu da bi odložili zatvor", "Umesto u zatvor na kućnom lečenju", "Stefanu Kariću ponovo odložen zatvor" - ovo su samo neki naslovi koji se godinama pojavljuju u javnosti. U Srbiji se uprkos pravosnažnim presudama na višegodišnje zatvorske kazne pojedinci šetaju slobodno.
U javnosti se najviše pisalo o nekoliko slučajeva uz sumnju da je reč o zloupotrebi zakonske mogućnosti odlaganja kazne zatvora. To su pre svih slučajevi Stefana Karića, Aleksandra Vavića i Ivana Pavlovića Ikera.
 
Insajder je zbog toga po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražio dokumentaciju na osnovu koje su sudovi dozvoljavali odlaganje zatvora u ovim slučajevima. Sudeći prema dokumentaciji do koje je ovaj portal došao, sudovi su blagi kada dozvoljavaju odlaganje kazne zatvora.
 
Kako je Stefan Karić izbegao zatvor
 
Stefan Karić, sin biznismena Sretena Karića, izazvao je saobraćajnu nesreću 29. aprila 2005. na Bulevaru mira na Dedinju, nakon čega je njegova saputnica ostala invalid. Posle suđenja koje je trajalo čak pet godina Karić je 2010. osuđen na godinu dana zatvora, i to pošto je Apelacioni sud u Beogradu preinačio prvostepenu presudu kojom je osuđen na novčanu kaznu od 800.000 dinara.
 
Na osnovu analize dokumentacije do koje je došao Insajder, Prvi osnovni sud u Beogradu, na osnovu molbe za odlaganje izvršenja kazne, Stefanu Kariću je odlazak u zatvor odlagao više puta po raznim osnovama.
 
Prvi put kaznu zatvora Karić je odložio zbog neodložnog posla, odnosno, zbog kako je naveo, štete koja bi nastala za "obe države" jer je u tom trenutku bio zaposlen u predstavništvu Trgovinske industrijske komore Belorusije u Srbiji. Naredne dve molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora koje je Karić priložio odnosile su se takođe na poslove s Belorusijom. Osim poslova u Belorusiji, Stefan Karić tražio je da mu sud dozvoli da ne ode u zatvor i zbog obaveza na Međunarodnoj akademiji za biznis i menadžment u Moskvi.
 
Jedan od drastičnijih primera je slučaj Aleksandra Stankovića, jednog od vođa navijačke grupe Partizana Janjičari, koji je ubijen u oktobru prošle godine u mafijaškom obračunu. Stanković je još 2013. pravosnažno osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, ali je čak 12 puta odlagao odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih problema, iako je redovno išao na utakmice.
 
Jedan od sličnih primera je i slučaj Kristijana Golubovića, kom je kazna odložena zbog odlaska u televizijski rijaliti šou.
 
Posle vesti da je Ivan Pavlović Iker, osuđeni narko diler, pretučen ispred splava River, postavilo se pitanje kako je moguće da se to desi imajući u vidu da je trebalo da bude u zatvoru. Pavlović je još u junu prošle godine osuđen za šverc droge na devet i po godina zatvora.
 
U Prvom osnovnom sudu Insajderu je tada rečeno da je Pavlović tražio odlaganje izvršenja kazne zatvora zbog neodložnih poslovnih obaveza, što mu je sud, kako su objasnili, nakon uredno priložene dokumentacije i odobrio. Prema dokumentaciji do koje je Insajder došao, Pavlović je odlaganje kazne tražio uz obrazloženje da se 20 dana pre izricanja presude zaposlio kao menadžer restorana Big But. Uz molbu je priložio i Ugovor o radu, gde se između ostalog navodi da je zaposlen na neodređeno za platu od 22.000 dinara.
 
Na osnovu čega su navedene osobe odlagale sve robiju, možete pročitati opširnije u tekstu Insajdera OVDE.
 
Dodajmo još da zakonski nije određeno koliko puta se odlazak u zatvor može odlagati, pa se u Srbiji dešavalo da pojedinci odlazak iza rešetaka odlažu i više od 10 puta.
  • Мунгос

    23.03.2017 19:43
    @ ex chapman,
    Па да се ти и остали смрдљиви дегенерици лепо разбашкарите. Баш си неки фокс.
  • futog

    23.03.2017 17:58
    www
    Nije tacno!Odlazu samo oni koji plate!
  • Ivan Markovic

    23.03.2017 17:14
    U N.Sadu imamo cajota koji laze nadredjene da nemoze da uruci poziv kriminalcima koji moraju da odu u zatvor i to svi znaju i poznaju koji je. Uzima pare na tu foru. Doso je iz B.Krupe napravio kurs na Klisi i sad harachi preko ovakvih a komandir ga je vec prijavljivao i advokati bi cajota izvukli na sudu. Sve dok ima ovakvog olosa medju cajotima kakva pravna drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.