Direktor Goše napustio zemlju i ostavio dugove, radnici u generalnom štrajku

Radnici Goše, fabrike šinskih vozila u Smederevskoj Palanci, u kojoj se prošle sedmice jedan radnik ubio, sutra stupaju u generalni štrajk.
Dok radnici štrajkuju i traže isplatu dugovanja, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica, generalni direktor Goše Slovak Ivan Hemšild, napusto je zemlju.
 
Od prošlog četvrtka obustavljaju rad na po sat vremena dnevno, a od sutra radnici fabrike stupaju u generalni štrajk.
 
"Tražimo da se svakom zaposlenom odmah isplati 100.000 dinara na ruke, da nam se overe knjižice koje tri godine nisu overene, da nam se poveže radni staž, da nam isplaćuju platu mesec za mesec i da nam isplaćuju celu platu, a ne da neko određuje da li ću da primim 10, 15 ili 20 odsto", kaže predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.
 
Ovi zahtevi poslati su vlasnicima u Slovačku. "Poruka je da se želi normalizacija rada i sredstva će biti uplaćena. Sve do sada što je obećano, što se tiče isplata, to se i poštovalo. Razumem radnike", kaže finansijski direktor Goše Saša Lazić.
 
Sve to generalni direktor Goše, Slovak Ivan Hemšild, poručuje iz inostranstva jer je Gošu napustio prošle srede kada je u fabričkim halama pronađen obešen radnik. Direktor je otišao, iza sebe je ostavio dugove, nezadovoljne radnike i pitanje - kakav je sudbina Goše. Preti li joj posle nekoliko godina agonije "ključ u bravu".
 
"Naći ću negde posao, sad kreću zemljani radovi. Ići ću da sadim, radim na crno, svejedno mi je imao penziono ili ne, ovde nemam", kaže jedan od radnika Stevan Mihajlović za N1.
 
"Nemaš para, nemaš prevoz, nemaš jelo, nemaš ništa. Socijalno, penziono... ništa", dodaje radnik Novica Filipović.
 
Dok su radnici ljuti na vlasnika i na državu, finansijski direktor koji je u Goši proveo radni vek za agoniju ove firme krivi državu - jer kaže Fond za razvoj od Goše potražuje novac koji su dobili za vagone koje su Železnicama Srbije uredno isporučili, ali to nikada nije fakturisano.
 
Uprkos svemu, u Goši nije sve stalo. Iako su radnici od sutra u generalnom štrajku, njih desetak radi i prekovremeno. Izrađuju čelične nosače za železnički most, jer je tako dogovoreno sa menadžmentom kompanije da kupac ne bi trpeo.
  • lala

    28.03.2017 11:33
    posledica zablude
    "Samo privatan biznis može biti uspešan" - ovo je samo jedan od hiljadu rezultata ove opsesivne zablude u koju nas po svaku cenu bahato guraju, a čak i u SAD ima fabrika koji su u vlasništvu radnika
  • hm?

    28.03.2017 07:28
    Napustio? Pa valjda pobegao!?
  • Miki

    28.03.2017 00:36
    Ovo je najbolji spot u kampanji. Narode, ako imaš mozga izađi na izbore 2. aprila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija