Iz saobraćaja isključeno 95 kombija, prevoznici nezadovoljni

Od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pre mesec i po dana, iz saobraćaja je isključeno 95 kombija.
U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da su u zavisnosti od težine prekršaja vozila vlasnicima oduzeta na 10, 30 ili 90 dana.
 
Inspektori su obavili 310 kontrola, uglavnom na graničnim prelazima, ali i na saobraćajnicama širom Srbije, što znači da su sa drumova "uklonili" skoro svako treće kombi vozilo koje su zaustavili.
 
Nepravilnosti koje su najčešće utvrđene su naplaćivanje usluge prevoza bez izdavanja prevoznih isprava putnicima i nelegalno obavljanje javnog prevoza.
 
U Ministarstvu napominju da je kombi prevoz putnika, odnosno prevoz putnika putničkim vozilima sa manje od 10 sedišta, zabranjen. Ističu da je određeni broj privrednih društava svoje poslovanje uskladio sa Zakonom o turizmu, koji im omogućava da iznajmljuju putnička vozila sa ili bez vozača, odnosno da posluju kao rentakar ili limo servis.
 
Prevoznici tvrde da situacija nije tako idilična i da im nije lako da se prilagode novim propisima. 
 
"Nadležni se ne pridržavaju dogovora i zato smo tražili novi sastanak narednih dana. "Prebacili" su nas na Zakon o turizmu, a kontroliše nas i kažnjava saobraćajna inspekcija. Ulaze u vozila, maltretiraju ljude i ispituju ih", navode za "Novosti" kombi prevoznici.
 
Podsetimo, bilo je najava da će kombi prevoz biti ukinut, zbog čega su se prevoznici pobunili, i najavili blokade granica i puteva ukoliko dođe do toga. Ipak, na kraju je Udruženje kombi prevoznika postiglo dogovor sa Ministarstvom saobraćaja da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima.
 
Procenjuje se da je u Srbiji registrovano od 500 do 700 kombi vozila sa najviše devet sedišta.
  • idotizam

    01.04.2017 01:38
    ili
    onaj ko kaze da vode agencije putnike i daju fiskalni racun a koji su zakonom obavezni su ili idioti ili nikad nisu putovali kombijem a mozda ni autobusom . Godinama putujem i ovde i napolju i nikad ponavljam nikad nisam dobila fiskalni racun i sve su to ture na crno i sluze za bogacenje vlasnika ali posto su vecina takvih kako i sa kim putovati e pa to drzava i pokusava da se uvedu u legalne tokove a vi pametujete i psujete tu istudrzavu, e pa ja necu da se bogate pojedinci vec i ako se krade s vrha nesto ostane i za bolnice, skole i obdanista i na kraju pogledajte zasto takvi vlasnici tur. agencija svaki cas osnivaju nove i sve ce vam biti jasno.
  • Oki

    28.03.2017 14:29
    Ministarka
    Tako je to kada o saobraćaju odlučuje ministarka koja nema ni položen vozački ispit. Bruka i sramota. Nameštaju posao nekome od njih. A sasvim slucajno onaj klempo iz vladajuće većine sedi u skupstini a u isto vreme ima firmu za prevoz putnika i to autobusom. Ne može nam biti dobro kada su na vlasti oni koji su bili škart devedesetih i koji su svojim šefovima nosili burek u jogurt jer za drugo i nisu bili. Oni nam sada vladaju. Tuga.
  • LOL

    28.03.2017 13:21
    Kao po starom dobrom obicaju nasa drzava opet izmislja gluposti umesto da se bavi pravim problemima. Kombi prevoznici prevoze za agencije. Putnik u agenciji uredno placa prevoz i dobija FISKALNI racun, tu utaje poreza nema. Naravno uvek postoje neki koji rade na divlje kao i kod taksi prevoznika. Meni licno i tek kako odgovara kombi prevoz jer su uvek udobni, klimatizovani a vozaci su jako profesionalni. Vozim se godisnje 4 puta sa njima i sve je uvek bilo besprekorno. Sada ce poskupeti aranzmani posto ce umesto kombija po nekoliko putnika morati da ide ceo bus ili ce jednostavno ljudi biti osteceni jer za neka mesta nece biti organizovan prevoz. Recimo iz NS vecina agencija organizuje kombi prevoz skoro ni jedna agencija nema NS kao pocetnu tacku vec se krece iz BG a samo nekolicina dolazi autobusom u NS. O Subotici , Zrenjaninu da i ne govorimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija