Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku

Više od dve stotine stručnjaka lingvistike i drugih društvenih nauka u regionu potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku.
Kako se navodi, to je urađeno nakon što je održana serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.
 
Deklaracija je nastala kao rezultat projekta "Jezici i nacionalizmi" kojem je cilj bio podizanje svesti o jeziku te kako bi se aktivno uticalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik. 
 
Još uvek nije poznat tačan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države. 
 
Tekst Deklaracije i ciljevi predstaviće 30. marta u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženje Krokodil te direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević. Nakon konferencije za medije biće održana panel diskusija u dve sesije na teme "Šta je zajednički jezik" i "Jezik i budućnost". 
 
Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresiranim građanima 1. aprila na veb stranici jezicinacionalizmi.com, gde će oni koji je podržavaju moći i da je potpišu. 
 
Među javnim ličnostima koje su potpisale deklaraciju su Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.
  • RIZBO

    31.03.2017 15:36
    A TI BUDI PAMETAN
    domaćice žive u kući, a kućanice u domu!
  • Luka

    29.03.2017 18:21
    @LiMan
    Hmm, sve to u redu sa osnovnom školom, itd. Ali šta znači to "reformisani" jezik. Zašto je reformisan? Ako je "reformisan" na osnovu čega je reformisan? Gde je Karadžić (i naravno Kopitar) nalazio "inspiraciju"? I zašto je to tabu?
  • dnaboy

    29.03.2017 09:35
    konstrukt
    evo čitam baš danas na europedia izašao članak o poznatim ličnostima i kojim haplogrupama pripadaju, prostim jezikom ljudi koji su daleko vezani nekim zajedničkim pretkom. I kažu Tesla i Mikloš Horti su u istoj haplogrupi, znači imali su istog nekog čukun-čukun-askurdekala. Kako to sad, ovaj Srbin, onaj Madjar? Pa jedan završio malo južnije i živeo medju Srbima, počeo pričati srpski, a drugi severno i pričao madjarski.
    Nacije su kulturni konstrukt. I bez obzira koliko neki želeli da naciju poistovete sa plemenom to baš i ne ide tako. Sa stanovištva medjunarodnih lingvista Srbi, Hrvati, Bosanci i Crnogorci pričaju različite dijalekte istog jezika. To su čak toliko male razlike da je i cela priča sa dijalektom tu da bi se napravila neka razlika, medjutim i tu imamo problem. Dalmatinski i piroćanski su dijalekti, dok hrvatski i srpski ne mogu biti dijalekti. Jedan jezik, jedan narod, jedna zajednička istorija koje još nisu svesni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija