RIK: Nisu menjana pravila o važećim listićima

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević negirao je navode pojedinih medija da će RIK na predstojećim predsedničkim izborima biti daleko tolerantniji prema biračima nego na svim prethodnim, po pitanju popunjavanja glasačkih listića.
Dimitrijević je to saopštio povodom teksta objavljenog u pojedinim medijima, a u vezi sa razlikovanjem važećih od navažećih glasačkih listića. Pojedini mediji javili su da će se prilikom brojanja glasova, važećim smatrati i listić na kojem je nacrtan Čiča Gliša, dopisano ime nekog poznatog sportiste ili filmskog junaka, pod uslovom da je birač prethodno ispravno zaokružio ili podvukao ime kandidata ili njegovog predlagača. 
 
Predsednik RIK-a je dodao da je u važećim pravilima navedeno da se važećim glasačkim listićem smatra i listić na kojem su ispisani ili nacrtani komentari, parole ili druge poruke ili na kojem su precrtana imena drugih kandidata ili njihovih predlagača, naravno pod uslovom da se može utvrditi za kog kandidata je birač glasao.
 
"Odredbe Pravilnika o radu biračkih odbora sa uputstvima biračkom odboru o tome kako da razlikuju važeći od nevažećih glasačkih listića, odnosno koje sve listiće treba da prihvate kao važeće, nisu se menjale još od izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 11. maja 2008. godine", naveo je Dimitrijević i dodao da su važeća pravila zapravo samo preuzeta. 
 
Dimitrijević je ukazao da na svim izborima, počev od 2008. godine, biračkim odborima sugeriše da obrate pažnju na svaki glasački listić i da ulože napor da utvrde pravu izbornu volju svakog birača, u smislu utvrđivanja za kog kandidata je birač glasao, bez obzira na način na koji je tu svoju volju izrazio. "Ovi izbori, stoga, nisu nikakav izuzetak, niti su uvedene neke posebne instrukcije biračkim odborima", ukazao je on. 
  • Nevernik

    28.03.2017 16:24
    Nazadno, samo nazad!
    Naravno da nisu promenjena pravila. On će da pobedi, šta god vi zaokruživali, šarali cepali i nosili kući. Pobeda se piše posle brojanja listića, odnosno na njihovom putu da se zagube.
    Ljudi, još samo sutra i prekosutra se može nešto pričati slobodnije.
    Posle stupa na snagu standardni zakon o medijima, što će reći jezik za zube.
  • NSadjanin

    28.03.2017 15:12
    RIK
    SVI NA IZBORE 2.4.!!!

    GOTOV JE!!!

    penzioneri, postari, studenti, preduzetnici, radnici, seljaci, rudari...ajmo svi...svi na izbore...olovke u ruke!!!
  • pukoh od smeha

    28.03.2017 14:15
    problem
    nije u Čiča Gliši i dodatnom bla bla po slobodnom prostoru listića, nego u zaokruživanju i precrtavanju kandidata po principu "ups zaj..o sam se".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.