RIK objavio uputstvo za glasanje, ukupno 6.724.949 birača

Republička izborna komisija je uputila obaveštenje i uputstvo građanima Srbije za izbore za predsednika Republike, 2. aprila.
Na izborima će moći da glasaju svi upisani u birački spisak, a glasanje će trajati od 7 do 20 časova, podseća RIK.
 
Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.
 
RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.
 
Svi birači bi trebalo da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje, kaže se u saopštenju RIK. "Napominjemo da birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor", kažu u RIK-u.
 
Takođe ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da, umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima. 
 
Ukupno 6.724.949 birača
 
Konačan broj birača u Srbiji koji će moći da glasaju na izborima za predsednika Srbije je 6.724.949, utvrdila je danas na sednici Republička izborna komisija. Birači će moći da glasaju na 8.396 biračkih mesta, uključujući Kosovo. Na Kosovu ima 90 biračkih mesta i 105.929 birača.
 
U inostranstvu će u 32 zemlje biti 53 biračka mesta na kojima će moći da glasa 11.590 birača.
 
U zavodima za izvršenje krivičnih sankcija biće 29 biračkih mesta na kojima pravo glasa ima 9.326 birača.
  • alias

    31.03.2017 21:22
    молим Вас објавите
    Није ми баш јасна ова математика.

    Укупно 6.724.949 бирача.
    105.929 на Космету. Да ли су они рачунати у горе наведен број бирача, као што је наведен број бирачких места? Из текста ми баш није јасно. А горе пише УКУПНО.
    Иностранство 11.590.

    Према званичним подацима Србија има 2017. године 7.186.862 становника. Податак:
    http://www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=59

    Колико онда има малолетника, тј. лица од 0-18 година?
    Како год рачунам cca 500.000, +/- 50.000.
    Немогуће да само тако мало!?!
    Изузетно мали проценат. Око 7%!?
    Напомињем да је ово груба рачуница.

    Свеједно на сајту:
    http://devinfo.stat.gov.rs/SerbiaProfileLauncher/files/profiles/sr/1/DI_Profil_Republika%20Srbija_EURSRB.pdf

    Број лица 0-17год је око 17%.

    Новинари молим Вас истражите детаљније.
    Нешто ту не штима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".