Pošta i SPC preko doplatne markice zaradili milione

Ne samo Srpska pravoslavna crkva, već i Javno preduzeće Pošte Srbije zarađuje na "dobrovoljnoj" poštanskoj markici za Hram svetog Save u Beogradu.
Istraživanje Vojvođanskog istraživačkog centra je pokazalo da je Pošta za dve godine zaradila 23 miliona dinara od prodaje obavezne doplatne poštanske markice za izgradnju tog verskog objekta.
 
Samo tokom 2016. godine, Pošta je na ime usluge prodaje i kreiranja idejnog rešenja za tu markicu, od Srpske pravoslavne crkve dobila uplatu višu od 11 miliona dinara.
 
Doplatne markice izdaju se na osnovu Zakona o izdavanju doplatne poštanske marke i uredbe koju za svaku markicu posebno donosi Vlada Srbije. Jedna od njih, pod nazivom "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save", naplaćivana je od 15. juna do 31. avgusta 2016. godine na pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, a pripremljen je bio tiraž od 7,6 miliona komada, po ceni od 10 dinara.
 
Prema ugovoru koji je Pošta Srbije zaključila sa Svetim arhijerejskim sinodom SPC-a, u koji je VOICE imao uvid, na ime "izrade idejno-likovnog rešenja i pripreme za štampu markice", Pošti je pripala naknada od 5,2 odsto ukupne prodajne vrednosti tiraža, koji je u ovom slučaju iznosio 76 miliona dinara. Prema jednostavnoj računici Pošta je samo po ovom osnovu od SPC-a dobila 3,9 miliona dinara.
 
Tokom perioda kada je markica za Hram Svetog Save bila u opticaju 2016. godine, prema dostupnim podacima prikupljeno je ukupno 73,7 miliona dinara od prodaje, a od te sume prema ugovoru Pošti pripada još i 10 odsto "na ime prodaje i naplate". Prema ovom članu ugovora, Pošta je prihodovala još 7,3 miliona. To znači da je samo u jednoj godini, za prodaju jednog tiraža doplatne markice, javno preduzeće zaradilo više od 11,2 miliiona dinara.
 
VOICE je od Ministarstva pravde, u sklopu kojeg funkcioniše Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, zatražio objašnjenje da li neko uopšte kontroliše šta se dešava sa novcem koji građani na taj način obezbeđuju crkvi. U odgovoru ministarstva navedeno je i da je, prema zakonu, korisnik sredstava dužan da im podnosi tromesečni izveštaj o korišenju novca, te da je Sinod SPC-a usvojio izveštaj o utrošku sredstava za 2015. godinu i isti dostavio Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Iz tabele koju je dostavilo Ministarstvo vidi se da je i 2015. godine Pošta Srbije na isti način prihodovala iznos od 12,1 milion dinara.
 
Dakle, u samo dve godine i dva tiraža markica, Pošta je u saradnji sa SPC zaradila više od 23 miliona, a potrebno je uzeti u obzir i činjenicu da to nije jedina doplatna markica koju Pošta naplaćuje tokom godine, već da su građani obavezni da ih plaćaju više puta za razne humanitarne svrhe, odnosno za "obeležavanje istorijskih i kulturnih događaja, projekte od javnog interesa kao i druge akcije od šireg društvenog značaja".
 
Opširnije o ovoj temi možete pročitati u tekstu VOICE-a.
  • @pawlle

    03.04.2017 22:05
    Čke
    nacionalsocijalističke
    Načisto poludele
    Drugačije bi zabranile
  • pawlle

    03.04.2017 19:11
    majku vam hohstaplersku,ne placate porez,zaglupljujete zatucani narod,treba vas zabraniti
  • filatelista

    03.04.2017 16:13
    decenijska taksa na budale
    Ova markica naplacuje se vise decenija pa puta ova zarada pa sami racunajte

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija