Ivica Dačić će biti tehnički premijer

Zakonopisci u Srbiji nisu imali u vidu situaciju kada aktuelni premijer biva izabran za predsednika.
Lider naprednjaka Aleksandar Vučić prvi je aktuelni premijer u istoriji višestranačja koji je izabran za predsednika Srbije. Međutim, da bi mogao da preuzme dužnost – mora da podnese ostavku, što povlači i prelazak njegovog kabineta u tehnički mandat, do izbora nove vlade. Za razliku od ministara, on neće moći da odradi posao "tehničkog premijera", jer predsednik države može da ima samo tu funkciju.
 
Tako se Ivici Dačiću pruža prilika da još jednom, ovaj put "po sili zakona" i kao prvi potpredsednik, obavlja poslove premijera, makar i tehničkog, piše "Politika".
 
Vučić je odmah posle izbora za predsednika najavio da će biti premijer još dva meseca, do isteka mandata sadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića, a on prestaje 31. maja. Dakle, Vučić bi trebalo da položi zakletvu po isteku Nikolićevog mandata. Ne postoji nijedan propis koji reguliše rok u kojem je novizabrani predsednik obavezan da položi zakletvu, čime i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat.
 
Međutim, Ustav vrlo jasno propisuje da predsednik republike ne može da obavlja nijednu drugu funkciju, zbog toga Vučić i mora da podnese ostavku i zato ne može biti "tehnički premijer".
 
Situaciju kada aktuelni premijer biva izabran za predsednika, sudeći po propisima, ni zakonopisci nisu imali u vidu, pa zabog toga nije regulisana Zakonom o Vladi.
 
Prema odredbama ovog zakona predsednik Vlade određuje jednog potpredsednika Vlade za prvog potpredsednika koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti sa svim ovlašćenjima predsednika vlade, izuzev ovlašćenja predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade. Ovo je praktično jedina odredba koja bi mogla da se primeni na situaciju kada Vučić podnese ostavku na mesto premijera i preuzme dužnost predsednika, piše list.
 
Profesor ustavnog prava ratko Marković kaže za "Politiku" da bi ova odredba mogla da se primeni na pomenutu situaciju i dodaje: Na terenu smo fikcije, ali država ne može da postoji bez organa Ustavom utvrđenih. Dakle, Ivica Dačić bi, kao prvi potpredsednik, do izbora nove vlade trebalo da obavlja dužnost tehničkog premijera.
 
Kada Vučić podnese ostavku na premijersku funkciju narodna skupština Srbije će je na prvoj sednici konstatovati, time mu prestaje mandat. Tada će moći da u Skupštini položi svečanu zakletvu čime će i zvanično stupiti na novu dužnost. Naravno, praksa je da novom predsedniku stari preda dužnost u zgradi na Andrićevom vencu.
 
Vučić bi, a tako je i najavio, odmah po stupanju na dužnost trebalo da obavi konsultacije sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u parlament i da nakon toga predloži Skupštinu Srbije.
  • đokica

    06.04.2017 14:43
    ZAR TO RADNO MESTO NIJE ZA
    "TEHNIĆARA"a ne sa visokim obrazovanjem !?
  • evgenije

    05.04.2017 17:39
    Tehnički premijer u tehničkoj državi je isto što i tehnička voda u vodokotliću.
  • Nervirach

    05.04.2017 16:23
    Zbog ovo lika i treba izaci na protest.Smeta vam zapad a kada rusi postavljaju onda nista? Rusi su zakuvali ratove. Evo vam dokaz. Koji drugi jos hocete sem sto je dom huskaca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija