Traže pet godina zatvora za one koji ne plaćaju doprinose i plate

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić izjavila je da mora da se propiše zatvorska kazna do pet godina za one poslodavce koji ne plaćaju zarade i doprinose zaposlenima.

"Zemlje Evropske unije su ovaj problem rešile upravo na ovaj način, na primer Nemačka, koja predviđa kaznu do pet godina zatvora", kazala je Savić za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dodala je da je Srbija jedna od retkih država u kojoj poslodavci mogu da ne uplaćuju poreze i doprinose, ali i plate zaposlenima i da za to ne odgovaraju, dok se teret njihovog "nemara i bezobrazluka" prebacuje na poreske obveznike, koji plaćaju socijalni mir iz budžeta.

"Kontrola uplate poreza i doprinosa je u nadležnosti Poreske uprave. Sva odgovornost za nečinjenje je na njima. Čim konstatuje da se duže od tri meseca ne uplaćuju porezi i doprinosi, oni moraju da izvrše inspekciju, alarmiraju resorna ministarstva i preduzmu kazne koje im nalaže zakon", navela je Savić.

Iz Poreske uprave za VOICE nisu odgovorili na pitanje da li je ijedan poslodavac odgovarao zbog rupa u stažu i na koji način, kao i kako se došlo do toga da se zbog nesavesnih poslodavaca plaćaju milijarde dinara iz budžeta, a da nekim radnicima godinama nisu uplaćivani predviđeni doprinosi.

Savić je ranije iznela procenu prema kojoj u Srbiji između 300 i 320 hiljada ljudi ne prima redovno plate, dok je prema podacima ASNS-a, država od 2003. do 2013. godine za povezivanje staža radnicima dala 60 milijardi dinara.

Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, koji je nekada bio i član Upravnog odbora PIO fonda, rekao je da nikada nije objavljen spisak institucija, organizacija, preduzeća, privatnih ili javnih ustanova u kojima se negovala praksa neuplaćivanja staža, već bi zaposleni to saznali tek u trenutku kada počnu da prikupljaju dokumentaciju za penziju.

"To je oproban manir nezameranja, produžavanja plaćanja dubioza, pogrešnih i neproverenih subvencija prijateljima, neisplaćivanja penzija, a sve to na kraju završi kao trošak poreskih obveznika. To je nešto što, praktično, pokazuje da se kod nas javni sektor, javna svojina i javni interes tretira kao Alajbegova slama: to se može, to se sme, to se može politički pokriti", rekao je Stojiljković.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je u pitanju sistemska greška koju poslodavci koriste, a koju bi upravo sistem morao da spreči.

"Mislim da bi sistem mogao da spreči ako ima volje i želje da se to uradi. Država mora da uspostavi tu kontrolu, kao što smo nekada imali u vreme SDK. Kako je moguće da, recimo, pet godina neko drži radnike i obavlja posao, a ne uplaćuje svoje obaveze", kazao je Stamenković i upitao da li je ikada iko zbog toga kažnjen.

"Kada je postojala SDK, ona je imala funkciju platnog prometa, ali je imala i funkciju kontrole uplaćivanja tih obaveza. Jednostavno, niko nije mogao da vrši platni promet, da isplati plate dok nije namirio porez. I treća je bila njena statistička uloga. Mi smo to ukinuli onako brzopleto, platni promet prebacili u banke, a ovo drugo praktično niko ne radi", upozorio je Stamenković.

Sa druge strane, u PIO fondu su objasnili da je uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje trajna zakonska i isključiva obaveza poslodavca, koja ne zastareva. "Ukoliko poslodavac ne izmiruje svoje obaveze, osiguranici bi trebalo da se obrate inspekciji rada, finansijskoj inspekciji i na kraju nadležnom sudu, kako bi ostvarili svoja prava iz radnog odnosa", naveli su u PIO fondu.

  • Baš me interesuje

    11.04.2017 13:40
    Koliku platu prima ova gospodja Ranka Savić od sindikalnih članarina koje plaćaju jadni radnici prijavljeni na minimalac?
    Mora biti da je veća od 150.000 dinara mesečno neto, plus porezi i doprinosi 96.000 dinara, blago njoj, obezbedjena je.
  • PREDLOG

    11.04.2017 13:26
    deja vu 45
    Svim malim privatnicima uvesti preke sudove, podeliti doživotnu robiju uz konfiskaciju imovine ako ne zarade da plate poreze i doprinose u iznosu dovoljnom da svi zaposleni na državnim jaslama mogu i dalje da slobodno heklaju i igraju igrice primajući lepe plate do pune penzije.
  • MAJOR

    10.04.2017 06:38
    pravna drzava
    dva sudcka spora protiv poslodavca sam dobio.ne bas redovno ali uz pretnje zaplene sam platio sudce troskove(1000e).a svoje plate nisam dobio.poslodavac vozi dodza,mercedesa ,supruga svog mercedesa ,jahta u grckoj na firmi nista.plati sudcke izvrsioce koji odu u prostorije kada se odtsele iz njih,i tako vec 5godina.ministarstvu finansija poreska upravi podne zahtev za neplacnje radnog staza ,ni posle 16 meseci od njih nema odgovora(meni je omoguceno od pio da sam platim penzion to sam i uradio).drzavo poduzmi nesto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.