I dalje gužve na graničnim prelazima, autobusi na Horgošu čekaju pet sati

Autobusi na graničnom prelazu Horgoš sa Mađarskom čekaju najmanje pet sati.

Naime, kako javlja N1, radi samo jedna kućica/prelaz koja je opremljena za nedavno uvedenu detaljnu kontrolu pri ulasku u Šengen zonu.

Kako carinici nezvanično kažu, naredba iz Brisela je takva da svi autobusi moraju da prođu detaljnu kontrolu. Prednost imaju autobusi sa registarskim tablicama država članica EU, dok oni sa registarskim tablicama iz Srbije čekaju satima. U koloni se mahom nalaze autobusi koji saobraćaju na linijama Srbija-Nemačka.

Podsetimo, u petak, 7. aprila uvedena je pojačana kontrola granica EU zbog terorističkih napada. Sistemske provere na unutrašnjoj granici Evropske unije uvedene su između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.
 
Međutim, zbog neviđene gužve na graničnim prelazima, samo dan nakon stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u šengen zoni, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos privremeno je obustavio njenu primenu zbog ogromnih gužvi na granicama.

Avramopulos je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

  • ns

    09.04.2017 21:53
    kakva glupost to što prednost imaju autobusi sa EU tablicama, šta sad treba policija sa naše strane da zaustavlja pred granicu EU autobuse i produženo ih pregledava dok đumle naših ne prođu, gde ide ovaj svet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.