Najviše krivičnih prijava podneto protiv saobraćajaca

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije podneo je prošle godine 201 krivičnu prijavu protiv policajaca.
To je za skoro 20 odsto više u odnosu na 2015. i za 20 puta više nego 2005. godine, kada je protiv pripadnika ovog ministarstva podneto svega 10 krivičnih prijava, pokazuje najnoviji izveštaj o radu SUK, a prenosi "Politika". Takođe, evidentno je i da su policajci prošle godine za skoro deset odsto više nego lane bili podložni korupciji.
 
Oko polovina krivičnih prijava (45 odsto) podneta je samo protiv saobraćajnih policajaca. Samo u dve akcije prošle godine SUK je uhapsio 45 saobraćajnih policajaca, koji su državni budžet oštetili za ukupno oko 4,5 miliona dinara.
 
Na drugom mestu svojevrsne crne liste SUK su policajci opšte nadležnosti (policajci u plavoj uniformi koji su u svakodnevnom kontaktu s građanima). Sledeći su zaposleni na upravnim poslovima, a tek onda granična i kriminalistička policija.
 
Da li broj podnetih krivičnih prijava odslikava pravo stanje stvari o kriminalu i korupciji u policiji? Na ova pitanja donekle se odgovar može naći u izveštaju SUK koji ukazuje na postojanje takozvanog plavog zida ćutanja. To znači da se krivična dela policajaca teško otkrivaju i dokazuju jer su oni solidarni između sebe, ali i poznaju širok krug kolega u svim organizacionim jedinicama.
 
"Osim toga, policajci su nespremni za prijavu korupcije i u nekim slučajevima postoji tolerantnost rukovodilaca na ova krivična dela. Često šefovi i sami generišu korupciju ili su deo grupe", navodi SUK.
 
Sa druge strane, ukazuju, građani su nespremni da prijave slučajeve. Ukoliko se bave nedozvoljenom trgovinom, krijumčarem robe i ljudi, "građani su veoma motivisani da policiji daju manju sumu novca kako bi brzo i uspešno prevezli robu i ljude preko granice, te ovakva "saradnja" ostaje neotkrivena", objašnjavaju u SUK.
 
Kada je reč o organizovanom švercu robe i ljudi preko granice, kriminalci su često, tvrdi se u izveštaju, povezani i sa policijom i sa carinicima koji teritorijalno pokrivaju područja na graničnim prelazima u Srbiji i u susednim zemljama.
 
Oficir policije Velimir Lukić predsednik Nezavisnog sindikata policije nije, kaže, čuo za "plavi zid ćutanja" i uverava da se i najmanja nezakonitost u radu policije odmah prijavljuje. On za "Politiku" tvrdi da se policajci "streljaju za primer" zbog utiska u javnosti, a da je mali broj njih koji zaista počini krivično delo, što, kaže, potvrđuju ishodi sudskih presuda.
 
U prilog tome da građani imaju iskrivljenu sliku o visokoj korupciji policajaca, ovaj sindikalac za "Politiku" navodi da je su interne kontrole pooštrene i da je nemoguće "srediti" bilo šta u MUP-u "preko veze".
  • Roki

    10.04.2017 12:03
    1. Samo 200 prijava?
    2. Samo ste kontrolisali prašinare?

    Smešno. Svi zajedno ste korumpirani
  • Predragg

    10.04.2017 11:38
    Zanimljivo bi bilo ispitati imovinu Inspektora i njima nadredjenih u Policiji i BIA. Ko zna sta bi se time otkrilo (a i odvojilo cvece od korova). Mala provokacija - Jeste li primetili kako niko vise ne spominje,proverava niti analizira dogadaje-glasine-afere oko dela Zandarmerije ,zastite kafica i kojecega veceg. Vidis kako javna kritika deluje. Od sada je sve sigurno cisto i divno.Tece med i mleko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.