Novine dualnog obrazovanja: Posle tri godine škole upis na fakultet

Učenici koji upisuju srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja i koji se spremaju za rad, mogu, ukoliko se u međuvremenu predomisle, da nastave školovanje i upišu fakultete.

"Učenici koji završe treći stepen mogu da konkurišu na bilo koji fakultet ukoliko prethodno polože opštu maturu. Pravo na polaganje opšte mature stiču se nakon položenog završnog ispita", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

U Ministarstvu prosvete napominju da učenici koji završe trogodišnje srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja imaju ograničenje da ne mogu da polažu opštu maturu u narednih godinu dana od završetka srednje škole.

"Ovo je zaštitna mera da bi pokušali da na tržištu rada budu angažovani. Takođe, ne mogu pristupiti polaganju opšte mature pre svoje generacije koja je završila četvorogodišnje srednje obrazovanje", kažu u Ministarstvu.

Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da je 1.832 kompanije, mala i srednja preduzeća zainteresovano da se uključi u program dualnog obrazovanja. Predviđeno je da učenici u prvoj godini jedan dan nedeljno provedu na praksi u nekoj od kompanija sa kojom škola i roditelji potpišu ugovor, u drugoj godini dva dana nedeljno, dok je u trećoj godini predviđeno da u firmama provedu tri dana na praksi.

Ona je, na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta, rekla da se ide na to ad se dualno obrazovanje proširi i na fakultete. Učenici koji upišu srednju školu po dualnom sistemu obrazovanja od kompanija u koje idu na praksu dobijaće po 5.000 dinara mesečno džeparac.

  • Mikica

    15.04.2017 22:26
    Ja bi im dozvolio i da se odmah kandiduju za PreCednika Srbije dez prikupljanja potpisa za kandidaturu!
  • mile

    15.04.2017 18:11
    Dualno obrazovanje - obrazovanje za motace kablova, varioce i support telefonske operatere, odnosno jedine poslovne koje ova vlast moze da stvori u Srbiji davanjem desetina hiljada eura po zaposlenom stranim firmama. Hoce li biti i obuka za navlacenje pelena za odrasle?
  • profesorka

    15.04.2017 17:53
    nedoučeno
    Kada se rodila ideja da se uvede dualno obrazovanje bez pravih stručnih procena, propušteno je da se jasno kaže: u zemljama gde to postoji, nema "prolaznosti" na fakultete, u ponekima čak ni u više stručne škole. Mera koja se ovde predlaže - potpuno je promašena. Dobro četvorogodišnje školovanje ne može biti zamenjeno polaganjem opšte mature. Uostalom, mi i ovako imamo problem sa studiranjem, koje dugo traje i kod mnogih sa četvorogodišnjom školom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.