Srbija amnestirala huligane, dilere i silovatelje

Prilikom amnestije pre četiri godine iz zatvora su izašli i optuženi za nedozvoljene polne radne, huligani, osuđenici za držanje i promet oružja i droge.

Insajder piše da je  Srbija pre četiri godine prvi put donela Zakon o opštoj amnestiji, koji je omogućio umanjivanje kazni za 3.600 zatvorenika, ali imena amnestiranih nikada nisu objavljena, a istraživanje je pokazalo da se među oslobođenjenima našli i okoreli prestupnici.

Predstavnici vlasti donošenje Zakona o amnestiji obrazlagali su u novembru 2012. godine uštedama u budžetu, uz tvrdnju da amnestija neće biti moguća za one koji su počinili teška krivična dela. Opozicija je s druge strane kritikovala ovakvo zakonsko rešenje uz upozorenja da će se na slobodi naći "ozbiljni kriminalci".

Na osnovu dokumentacije koju su analizirali novinari Insajdera, na osnovu Zakona o amnestiji umanjene su kazne pojedincima osuđenim i za nedozvoljene polne radnje. Novinari redakcije Insajder analizirali su dokumentaciju koju je prikupila Inicijativa mladih za ljudska prava na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, a koja se odnosi samo na teritoriju Prvog osnovnog suda u Beogradu. Analizirana su rešenja o amnestiji doneta na osnovu Zakona u periodu od 17.11.2012. do 01.06.2013. godine.

Takvo rešenje Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je u slučaju Petra Božovića, osuđenog "za nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju". Kazna mu je umanjena sa godinu dana na osam meseci zatvora.

Kazne zatvora umanjene su i optuženima za krivična dela proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljeno držanje oružja. Među amnestiranima je primera radi Slobodan Vrtač, koji je pravosnažno osuđen u oktobru 2012. zbog nedozvoljenog držanja oružja na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca. Kazna zatvora umanjena mu je već 2013. za godinu i 23 dana zatvora.

Odlukom suda iz zatvora je ranije izašao i Paja Stojanović. Samo dve godine kasnije, 2015, upucan je u takozvanoj "sačekuši" u zemunskom naselju. Stojanović je bio osuđen zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja na godinu dana zatvora, a kazna mu je skraćena na 9 meseci. Kada je Stojanović ubijen mediji su prenosili da je on policiji od ranije bio poznat po raznim krivičnim delima.

Prema odluci suda zatvorke kazne umanjene su Dušanu Prodanovu i Milanu Rakočeviću, pripadnicima navijačke grupe "Zabranjeni", koji su učestvovali u masovnoj tuči sa navijačkom grupom "Alkatraz". U sukobu 2011. u restoranu Sportskog društva Partizan, za koji su osuđeni Prodanov i Rakočević, teže je povređeno nekoliko osoba.

Zakon o amnestiji omogućio je raniji izlazak iz zatvora i Nenadu Kecojeviću, pripadniku navijačke grupe Partizana. On je osuđen zbog učestvovanja u incidentu kada je grupa navijača 1999. godine na derbiju Partizan - Crvena zvezda izazvala tešku nesreću u kojoj je od signalne rakete život izgubio maloletni Aleksandar Radović.

Više o istraživanju Insajdera pročitajte OVDE.

  • ne pravda

    19.12.2017 11:32
    amnestija
    sta pricate indijanci ....niste ni bili u zatvoru pa tu mozete da se kurcite ....drugaciji bih vam bili komentari da se stvarno nadjete u toj neprijatnoj situaciji .Amnestija je normalna stvar u svakoj zemlji u nekima ih ima i cesce nego kod nas na taj nacin drzava ustedi milione eura koje placate sve vi neduzan narod a mi tamo jedemo pastetu i jedva prezivljavamo ...zdravstvena pomoc gotovo da ne funkcionise .Pa se malo preupitajte da li je Amnestija problem ili lose uredjena drzava koja me tera da se bavim ilegalnim radnjama da bi preziveo .......
  • Микица

    16.04.2017 11:14
    Знам једног комшију који је пуштен две године раније, а осуђен је за убиство у покушају.
  • MikiZdravke

    16.04.2017 07:42
    Dokle, bre!
    Jos nisu "pocistili" ulice od silovatelja a vec pustaju staru bandu na ulice. Definitivno sam za "Dusanov zakonik".
    O cemu mi roditelji da razmisljamo kad ovako nesto cujemo!? Jedino mi preostaje da se naoruzam i da molim Boga da se ne desi ono najgore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.