Sve više siromašnih kojima država umanjuje račune za struju

U prva dva meseca ove godine, olakšice za struju dobilo je 55 hiljada najugroženijih porodica u Srbiji.
Olakšice za račune za struju ima za trećinu više građana nego u istom periodu prošle godine. Kako kažu nadležni, konačno su socijalno ugroženi građani upoznati sa tim povlasticama pa u lokalnim samoupravama beleže blagi porast zahteva za umanjenje računa za struju.
 
Prosečna, mesečna potrošnja struje srpskog domaćinstva je oko 400 kilovat sati. Tako da 120 do 250 kilovata, koliko socijalno ugrožni dobijaju besplatno, značajno umanjuje trošak za struju.
 
Novom Uredbom, koja je doneta prošle godine, malo je olakšana i procedura podnošenja zahteva za te povlastice.
 
"Broj kupaca koji ostvaruju status energetski ugroženog kupca se povećava iz meseca u mesec. U januaru je taj broj iznosio oko 1. 090 kupaca koji su stekli pravo na mesečno umanjenje obaveza. U februaru je taj broj iznosio 1.240, u martu 1.340 kupaca", kaže Nadica Šalinger iz odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.
 
Realizaciju tog posla prati i Svetska banka. U Ministarstvu energetike svakog meseca ažuriraju Bazu korisnika socijalnih energetskih povlastica i liste za umanjenje računa šalju EPS-u.
 
"Trenutna situacija je da je za mesec februar status energetski zaštićenog kupca steklo oko 55 hiljada kupaca, od kojih je 53 hiljade iskoristilo svoje pravo. Kada kažem iskoristilo, znači da nisu potrošili više od granica koje su definisane uredbom. Očekujemo da on dostigne nivo iz prošle godine, ako ne i veći", kaže Radovan Stanić iz EPS-a za RTS.
 
Za te namene, u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je milijardu i 150 miliona dinara.
 
Uz veće agažovanje lokalnih vlasti, olakšice za struju mogle bi biti odobrene za bar 200 hiljada najsiromašnijih porodica.
  • dobrotvorka

    16.04.2017 22:37
    UPALITE SVETLO
    SRBIJA JE U MRAKU!
    Doduše, nekima ni to neće pomoći jer su "slepi kod očiju".
  • High voltage

    16.04.2017 20:57
    Relativna cena struje kod nas je sa svim troškovima oko 9 dinara kolika je i u Kini i Indiji.U Ameici je 14, Rusiji 12, a najskuplja je u Nemačkoj 40din i Danskoj 48din kw/h.E onda sledi nemoguća misija preračunavanja koliko mož da kupiš struje za prosečnu platu, a prosek je sarma.Energija nas ubija troškovima jer je po svetskim analizama struja linearno poskupela za zadnjih 10g 63%, a gas 115%.Ako se tome još dodaju troškovi i poskupljenja kod goriva za automobile ispada da samo treba da radiš a daš platu za energente.Kod mene su komunalije i gorivo u grejnoj sezoni preko 30000 mesečno (4ročlana porodica), a verujem da su negde još veće.Pa ko to može da naplaća.
  • Inspektor Višekruna

    16.04.2017 19:37
    Slažem se
    Slažem se sa svima koji tvrde da je ovo dezinformacija.
    Zaslužili ste da se nađete na naslovnoj strani (dez)Informera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.