Srbiju godišnje zatrpa devet miliona plastičnih kesa

Svetskim okeanima i morima plutaju kese veličine Nemačke, a samo u Evropi godišnje kroz ruke građana prođe 350 miliona plastičnih vreća.

Od toga, Srbija se na godišnjem nivou "zatrpa" sa čak devet miliona vrećica za jednokratnu upotrebu.

Naša zemlja je 2012. godine usvojila Pravilnik o upotrebi biorazgradivih plastičnih kesa, i od tada država daje subvencije njihovim proizvođačima. Ipak, stručnjaci kažu da je kontrola kvaliteta ovih vrećica na niskom nivou, a da je dodatni problem to što veliki lanci prodavnica nisu u obavezi da ih, pod pretnjom sankcija, i koriste.

"Zvuči neverovatno, ali plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi", objašnjava Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije. "Svaki čovek iskoristi godišnje od 60 do 100 kesa. Zato je neophodno da u Srbiji prvo radimo na svesti građana o katastrofalnim zagađenjima koje ove kese donose. Srbija je usvojila evropsku legislativu o subvencijama za biorazgradive kese, kako bi se podstakli proizvođači da ih prave. Ipak, sada je potrebno da te zakone sprovedemo do kraja, jer je čak i površna kontrola pokazala da dolazi do zloupotrebe ovih subvencija."

Drugu stranu čine veliki lanci prodavnica u Srbiji, ali i bilo koja mala radnja u komšiluku. Iako je poslednje dve godine nekoliko velikih radnji počelo kupcima da daje biorazgradive kese (na njima stoji takva oznaka), niko od njih nema zakonsku obavezu da to radi.

Ceo tekst Novosti možete pročitati OVDE.

  • Sneki

    24.04.2017 21:21
    Pa neka prestanu da ih proizvode pa cemo kao nekad svako svoju tasnu i u pazar.
  • cinik

    24.04.2017 09:44
    Pa jesu li bio-razgradive ili nisu?
    XD
  • NS_BOB

    24.04.2017 09:12
    ...a ono što se ne zakopa nam visi po drveću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.