Država ne reaguje, a opštine moraju da krše zakon da bi nabavile protivgradne rakete

U Gradskoj upravi Pirota i ove godine strepe od predstojeće letnje sezone, konkretno od gradonosnih oblaka, jer ni ovde, kao ni u čitavoj Srbiji, još nije rešen problem "naoružavanja" 16 protivgradnih stanica.
Iako je najavljeno da će pirotski punktovi za odbranu od grada za početak dobiti u proseku po šest raketa, to ni izbliza nije dovoljno za zaštitu više od 10.000 hektara polja pod raznim usevima.
 
Zato je lokalna samouprava spremna da svojim novcem obezbedi optimalne količine "projektila", te poveća naknade za dvadesetak strelaca, ali okleva jer bi na taj način prekršila Zakon...
 
"Već smo poslali dopise na adrese Državne revizorske institucije i Republičkog budžetskog inspektora, tražeći da nam odgovore da li je moguće da mi finansiramo kupovinu dodatnog broja raketa, s obzirom na to da nam novac ne predstavlja problem. Nažalost, dobili smo odgovor da za tako nešto ne postoji pravni osnov, odnosno lokalna samouprava nije nadležna za nabavku eksplozivnih sredstava, pa nam ako se oglušimo sleduju prijave... Identičan je i problem sa naknadama strelcima, koje su zaista skromne i mesečno iznose samo petinu od minimalca u Republici, odnosno oko 4.000 dinara", kažu za "Novosti" pomoćnik gradonačelnika zadužen za razvoj sela i poljoprivrede Goran Popović i stručna saradnica za ovu oblast Vesna Lazarević, ističući da je jedino rešenje promena zakonskih rešenja.
 
Inače, upravo zbog manjka raketa, gradonosni oblaci u ovom kraju svake godine pričine ne male štete na njivama, u baštama ali i voćnjacima, posle čega se domaćini za pomoć obraćaju gradu. Lane su, tako, gotovo uništena polja pod kukuruzom, ali i voćnjaci oko Krupca, Sukova, Vojnegovca... 
 
Kakva je situacija u Novom Sadu možete pročitati OVDE.
  • Seljak

    24.04.2017 11:18
    Zato sto vlastodrscima ide u korista da bude sto veca steta jer onda ide uvoz gde imaju svoj procenat.
    Evo odete u osiguravajucu kuci ne moze osiguranje protiv kise poplave grada. Ne daju i ako ka kojim slucajem dobijete trudice se na sve nacine da kazu da to nije to nije bila kisa u predvidjenom roku ...
  • Mitar

    24.04.2017 11:06
    Koja država?
    Država ne postoji, to je izmišljena tvorevina ljudskog uma, kao i granice!
  • Prle

    24.04.2017 11:01
    bave se svojim računom
    Bave se ozbiljnim poslovima prebacivanjem para na svoje račune u Švajcarskoj, pa se nema vremena za narod.

    https://www.srbijadanas.net/ko-je-stvarni-vlasnik-beograda-na-vodi-ni-alah-im-nece-oprostiti/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija