"Zovemo policiju ako čujemo glasnu muziku, ali ne ako čujemo vrisak žene"

Stručnjaci smatraju da porodične tragedije nikada ne mogu u potpunosti da se spreče, ali da bi stroža kontrola posedovanja vatrenog oružja mogla da pomogne da ovakvih tragedija bude manje.
"Kada se dobije dozvola za držanje oružja, ne i za nošenje, da ona ne bude doživotna, već da se na određeni vremenski period vrše nove provere kako bi ona mogla da se produži, jer se vrlo često menjaju okolnosti. Menja se zdravstveno stanje osobe koja dobije takvu dozvolu i tome slično", kaže za B92 Sanja Ćopić iz Kriminološkog društva Srbije. 
 
Ministarstvo pravde od februara sprovodi obuku sudija, tužilaca i policijskih službenika u vezi sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji će stupiti na snagu 1. juna. Zamenica javnog tužioca Gorjana Čaluković najavljuje da će ubuduće provere za osobe koje poseduju oružje biti na tri godine
 
"Od 1. juna policija i patrole policijske će biti u obavezi da se odazovu svakom pozivu i da izađu na lice mesta u svakom slučaju. To je važno, jer će se onda i onaj najniži nivo nasilja tretirati od strane profesionalaca, pre svega nadležnog policijskog službenika, kasnije zamenika javnog tužioca i suda", navodi Čaluković za B92. 
 
Nasilje se krije i trpi, a mora da se prijavi
 
Posle trostrukog ubistva i samoubistva u selu Barič, u policiji je rečeno da je zločinu prethodila svađa oca i sina. Policija tvrdi da je u pitanju bila ugledna i imućna porodica i da nije bilo prijava za nasilje u porodici. Meštani su, međutim, ispričali da je bilo sukoba i da je poslednje dve godine trajala svađa oko imovine.
 
"Nasilje se krije i trpi da bi se sačuvao ugled porodice. Mi ćemo pozvati policiju ako čujemo glasnu muziku u komšiluku, ali nećemo pozvati ako čujemo vrisak žene, jer je to njihova stvar. To nije njihova stvar, to je stvar društva", kaže za N1 koordinatorka Sigurne kuće za žrtve nasilja Vesna Stanojević.
 
Ona navodi da se posle svakog zločina nameće pitanje da li je moglo da se spreči.
 
"Mi moramo da shvatimo da svaku svađu moramo nekome da prijavimo, ako se ćuti dođe do nečega ovakvog. Sprečićemo tako što govorimo o tome, svi se pravimo da ne čujemo, a sada ćemo čuti gomilu informacija o kojima je trebalo ranije da se govori", navodi Vesna Stanojević.
 
Na pitanje da li ovakav zločin može da se predvidi, psihološkinja Radmila Vujić Bojović rekla je za N1 da su neki znaci sigurno bili vidljivi onome ko hoće time da se bavi, jer su sukobi oca i sina bili visokog intenziteta, ali je teško reći da li je moglo da se pretpostavi da će se otac latiti pištolja.
 
Masakr u selu Barič jedan je od brojnih zločina koji su se u poslednje vreme dogodili u Srbiji. Pre manje od godinu dana u selu Žitište kod Zrenjanina ubijeno je petoro ljudi, pre toga, krajem 2015, u Martonošu kod Kanjiže sedmoro, a pre četiri godine dogodio se težak zločin u Velikoj Ivanči kod Mladenovca - ubijeno je 13 ljudi.
  • dule

    26.04.2017 10:27
    Ako ta nesretnica nije spremna ili u stanju da sama pozove policiju ja u to sebe sigurno neću mešati.

    Naravno, radi se o osobama koje slabije poznajem (komšiluk i sl.).

    Osobe koje bolje poznajem (prijazelji, familija) su druga priča ali tu nisam imao ovakvih situacija tako da sa sigurnošću ne mogu da tvrdim kako bi postupio.
  • rada

    26.04.2017 09:30
    Ne smem da ih zovem zbog toga jer policajci kao tuzibabe odmah ispricaju ko ih je zvao.Pa ,posto ih ne uhapse i ne naplate nikakvu kaznu,"okrivljeni"se osili i onda maltretira,preti,svasta govori onome ko mu je "nabio policiju na vrat".
    Druga stvar,i pored toliko svedoka zbog tuče komsija,nisu u stanju da dodju 45min.
    Mnogo primera ima,slicnih ili istih.
    Policije se ne plasim,nego nasilnika.
  • Betmen

    26.04.2017 08:09
    Pa kako da znam dal' se j..u ili se mlate, a mozda i oboje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.