Srbija po slobodi medija na 66. mestu u svetu, lažni privid demokratije

Uticaj moćnika i napadi na medije jači su nego ikada ranije, pokazuje analiza Reportera bez granica "Indeks slobode medija 2017".
Propaganda i pritisci postali su uobičajeni, naročito u režimima koji se opisuju kao demokratski, pokazuje izveštaj. Zbog jakih pritisaka na novinare i suzbijanja prava građana da znaju šta se dešava u njihovoj sredini, mnoge države su na rang listi od 180 zemalja zabeležile padove. Tako je SAD pala dva mesta i na poziciji je 43, Ujedinjeno Kraljevstvo je na 40, Čile na 33. mestu, a Novi Zeland je pao čak osam pozicija i sada je na 13. mestu. 
 
Srbija je u poslednjih godinu dana zauzela 66. mesto od ukupno 180 država koje se rangiraju po slobodi medija. Kako navode Reporteri bez granica, sloboda medija je sve slabija u Srbiji otkako je na vlasti Aleksandar Vučić, "bivši ministar informisanja Slobodana Miloševića". Javno se napadaju medijske ekipe koje kritikuju vlast, a mediji rade u teškim finansijskim uslovima i pod ogromnim pritiscima uredništva. Mediji u Srbiji koje vlast ocenjuje kao "nepoželjne" su istraživačke ekipe BIRN-a i CINS-a, dnevni list Danas, kao i nedeljnik Vreme, a neretko se istražuju njihovi izvori finansiranja i rad. 
 
Tri medijska zakona koja su doneta s ciljem da se Srbija približi standardima Evropske unije ne primenjuju se, navode Reporteri bez granica.
 
Srbija je zauzimala 66. poziciju i u prethodnom izveštaju, a 2014/2015. godine kotirala se na 67. mestu.
 
Na prvoj poziciji po slobodi medija nalazi se Norveška, a slede Švedska na 2. i Finska na 3. mestu. Na 4. poziciji je Danska, na 5. je Holandija, a na 6. Kostarika. Slede Švajcarska, Jamajka, Belgija i Island.
 
Na samom dnu se nalazi Severna Koreja, a slede Eritreija, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan i Kuba.
 
Najveće padove u slobodi medija doživeli su poljski i mađarski mediji. Javni medijski servisi su se u Poljskoj (54. pozicija) pretvorili u propagandne mašine, a bilo je jakih pokušaja da se finansijski priguše i ugase nezavisni mediji. Viktor Orban je u Mađarskoj (72. na rangu) zaveo medijsku autokratiju, dok je Redžep Erdogan u Turskoj (na 155. mestu) počeo da na mala vrata uvodi diktaturu i kazni sve one koji su neposlušni u medijskoj sferi. Tradicionalno nisko kotiraju se i mediji u Rusiji (148. mesto) pod liderom Vladimirom Putinom.
 
Iako je izveštaj o slobodi medija generalno negativan, najveći rast u slobodi medija beleže zemlje Evropske unije i, iznenađujuće, države na Balkanu. Slede SAD i zemlje Afrike, a na dnu su Bliski Istok i Severna Afrika.
 
Izveštaj u celosti pročitajte OVDE.
  • Perica

    26.04.2017 12:04
    nemoguce
    Ma nije moguce! (sarkazam)
  • Koriolan

    26.04.2017 10:27
    Probudite me kad...
    naši novinari poput Karla Bernstina i Boba Vudvorda, u " Vašington postu" raskrinkaju veliku aferu i izazovu da Ričard Nikson bude jedini američki predsednik koji je ikad dao ostavku na tu funkciju. Meni nisu potrebni mediji da prepoznam kad je ZLO na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.