Apelacioni sud preinačio presudu: NIN oslobođen po tužbi Stefanovića

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio njegov tužbeni zahtev za isplatu 300.000 dinara na ime odštete zbog teksta "Glavni fantom iz Savamale".
Istom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, Stefanović je obavezan da tuženima iz NIN-a Sandri Petrušić i Milanu Ćulibrku isplati 89.700 dinara za troškove postupka u roku od 15 dana od prijema presude.
 
Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu Sandra Petrušić, Milan Ćulibrk i Društvo za novinsko izdavačku delatnost "Nin" d.o.o. Beograd bili su obavezani da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda solidarno isplate Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom kao i da presudu objave u prvom sledećnem izdanju NIN-a.
 
U obrazloženju odluke navodi se da je, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pogrešno primenio Zakon o javnom informisanju i medijima, kada je našao da tuženi nisu ispoštovali dužnost novinarske pažnje, odnosno da nisu proverili poreklo istinitosti i potpunosti podataka u vezi sa tvrdnjom da je Stefanović "Glavni fantom iz Savamale".
 
Takođe, kako dodaje Apelacioni sud, s obzirom na to da se radi o zaključku novinara, da se događaj u "Savamali" nije mogao odigrati bez znanja Stefanovića, te da u tom smislu tekst predstavlja kritiku nosioca javne funkcije u obavljanju poverene nadležnosti, novinar autor teksta nije bio dužan da traži njegovo izjašnjenje o kritici koju mu upućuje, već je on imao pravo da traži od odgovornog urednika Nedeljnika "NIN" da se objavi njegov odgovor na kritiku, odnosno pravo da traži ispravku informacije, a što Stefanović nije učinio. 
 
Ćulibrk: Stefanović ostaje fantom iz Savamale dok se slučaj ne razreši
 
Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je danas da je za njega očekivana odluka Apelacionog suda u Beogradu da NIN nije kriv za tekst "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale", jer se taj nedeljnik nije ogrešio o pravila profesije i da i dalje od nadležnih traži da se taj slučaj razreši. "Za nas ministar policije Nebojša Stefanović i dalje ostaje fantom iz Savamale, sve dok se taj slučaj ne razreši", rekao je Ćulibrk agenciji Beta.
 
Ćulibrk je kazao da se interna kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova nije bavila slučajem Savamala, što je uslov za okončanje predistražnog postupka, koji ni posle godinu dana nije završen.
 
Smajlović: Dobra vest što je sud preinačio odluku u korist NIN-a
 
Predsednica Undruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenila je danas da je dobra vest za Srbiju to što je apelacioni sud preinačio presudu kojom je ministar policije Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio tužbeni zahtev za isplatu materijalne odštete zbog teksta "Fantom iz Savamale".
 
"To je dobra vest za Srbiju. Posebno mi se dopada što je sud podsetio ministra da je pre tužbe mogao da iskoristi svoje pravo da odgovori NIN-u", rekla je Smajlović.
 
Odluku suda pozdravio je i novinar lista "Danas" Zoran Panović i dodao da će doprineti poboljšanju medijske situacije u Srbiji.
 
"Političari ne treba da se ljute na medije. U SNS treba da se presaberu, kad su mediji u pitanju. Vučić bi komotno vladao i da je situacija s medijima mnogo fleksibilnija. Dogadja se nepotreban medijski presing. Nije pozitivno što je Stefanović tužio kolege novinare u tom smislu moram da citiram Vojislava Koštunicu koji je rekao: 'Mediji su ili slobodni ili nisu, nema ništa izmedju'", naveo je Panović.
 
Ministar je na suđenju rekao da su mu povređeni profesionalni i lični ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk iz NIN-a rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije.
 
Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći izmedju 24. i 25. aprila, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali gradjane, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.
 
Iz izveštaja zaštitnika gradjana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji "iz vrha" naredjeno da ne reaguje.
  • Predragg

    28.04.2017 20:29
    Jednoglasno sam odluucio-Nin nije kriv. A sada ulazem protesnu notu Srbije-Savetu Evrope i HRW koji tvrde da nema slobode stampe u Serbeji. Vidite kako sam istrpio kritike Tajkuna Vatikana i Sveckih Centara Moci...
  • Justicija

    28.04.2017 18:35
    Svaka čast pre svega sudiji izvestiocu i naravno celov veću Apelacionog suda koji je prevostepenu presudu preinačio i odbio tužbeni zahtev tužžioca Stefanovića.
    Obrazloženje je lasno i na zakonu zasnovano.
    Ima sudova i sudija koji vraćaju čast sudstvu.
  • gf

    28.04.2017 18:27
    Malo se igramo pravosudja.Tabaju ih u Makedoniji , ovde pogubili izbore narod nezadovoljan , moraju malo da popuste. Nije ovo slucajno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija