Godišnje se uništi i ukrade saobraćajnih znakova u vrednosti od milion evra

Saobraćajna signalizacija često je ižvrljana, prelepljena, slomljena ili ukradena. Zbog toga dolazi do različitih problema u saobraćaju, poput pogrešnih skretanja, saobraćanja zabranjenim ulicama, pa sve do onih najgorih - udesa.
U toku prošle godine evidentirana je 521 saobraćajna nezgoda s uticajnim faktorom "neodgovarajuća/nepostojeća ili nedovoljno uočljiva saobraćajna signalizacija ili oprema", a u prva tri meseca 2017. godine - 80, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova za "Dnevnik".
 
U toku prethodne godine u Srbiji je otkriveno 51.387 saobraćajnih prekršaja nepridržavanja ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom, a u prva tri meseca tekuće godine 12.191. 
 
Postavljanje i održavanje saobraćajnih znakova na državnim putevima prvog i drugog reda u nadležnosti je Puteva Srbije. U ovom preduzeću ističu za "Dnevnik" da je veliki problem s kojim se susreću krađa i namerno oštećenje znakova i opreme. Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih i uništenih saobraćajnih znakova, iznosi oko 120 miliona dinara, što je oko milion evra. Kako navode iz "Puteva Srbije" ,presvlačenje jednog kilometra puta košta oko deset miliona dinara, što znači da bi godišnje za te pare mogli da poprave 12 kilometara asfalta.
 
Iz "Puteva Srbije" apeluju na građane da čuvaju signalizaciju, a ukoliko neko primeti neke nepravilnosti kada je u pitanju saobraćajna signalizacija, to može da prijavi na broj telefona inspekcijske službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: 011/2138-311.
 
Inače, kazne za uništavanje saobraćajne signalizacije su zatvor u rasponu od jedne do osam godina, kao i novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara, dok je Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana.
  • Raúl Marcelo Bobadil

    03.05.2017 10:41
    Крађа или намерно оштеђење саобраћајне инфраструктуре морају бити третирани као кривично дело тероризма зато што се тиме угрожавају животи великог броја људи.
  • /

    03.05.2017 08:19
    /
    nisam ja bas siguran da je ona farba sa znakova bezbedna da bi se od njega napravila talandara.
    ili ona pomaze da riba i krompiri budu hrskaviji
  • Pravila, pravila

    03.05.2017 06:54
    Evo uštedite i poskidajte sve oznake, za početak one o parkiranju preko kojih opljačkate vozače za desetine miliona eura godišnje.Ovo je reklama za nekog rođu iz vlasti koji je otvorio privatnu firmu za sečenje cevi i aluminijuma avionom i makazama, kanta farbe i gle pobedio na natenderu i zaradio milion eura preko noći.Da se vlasi ne bi setili firma mora da je iz bedograda.
    Uzmete 10 miliona od vozača, milion date rođi za nove znake, izmislite nova parking mesta za koze i krave u nekom selu i eto love u lokalu , sve kaplje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija