"Niže cene obuke za vozače imale bi katastrofalne posledice"

Ukoliko bi se usvojio predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, oko određivanja najniže cene obuke za vozače, posledice po bezbednost saobraćaja bile bi katastrofalne, smatraju u udruženjima auto-škola Srbije.

Po sadašnjem zakonu, najnižu cenu obuke određuje Vlada, ali bi po novom zakonu (koji je trebalo da se donese još početkom godine), ta odredba bila izbrisana.

"Nama su na sastanku u MUP-u rekli za tu mogućnost, a mi smo odmah izrazili svoje negodovanje", rekao je za Novosti predsednik Udruženja auto-škola Beograda Milan Todorović.

"Ne zbog toga što smo protiv pojeftinjenja obuke, već bismo došli u situaciju od pre donošenja odluke o najnižoj ceni. Opet bi neke nesavesne auto-škole nudile nerealno nisku cenu za sticanje dozvole, tako što bi 'štedele' na obaveznom broju časova i praktične i teoretske nastave, ponovo bismo dobijali mlade vozače opasne po sebe i druge", navode u udruženju auto-škola.

Todorović kaže da je sadašnja cena obuke realna, jer za teoretski čas polaznik plaća 300, a za čas praktične obuke 1.000 dinara. "Ima li neko ko drži, na primer, čas engleskog za 300 dinara? Pri tome, mi od tih 300 dinara plaćamo i predavača i sve dažbine državi", ističe on.

Udruženja auto-škola Beograda i Srbije, ipak, smatraju da ima načina da polaganje vozačkog ispita bude jeftinije. "Nama država ne daje olakšice kada kupujemo vozila, iako su nam to sredstva za rad. Plaćamo PDV i na rezervne delove. Mogli bi da nam, kao i taksistima na primer, daju olakšice prilikom kupovine goriva. To bi smanjilo cenu obuke, ali sasvim sigurno ne bi uticalo na kvalitet", kaže Todorović.

U slučaju promene propisa, postoji i mogućnost da velike auto-škole namerno snize cenu obuke i "damping" cenama unište konkurenciju, smatraju u većini auto-škola. To bi uslovilo dalje smanjenje broja auto-škola, pogotovo u manjim sredinama, pa bi kandidati morali za pojedine kategorije da putuju i više od stotinak kilometara.

  • StudenatJoe

    04.05.2017 14:02
    "Ima li neko ko drži, na primer, čas engleskog za 300 dinara? Pri tome, mi od tih 300 dinara plaćamo i predavača i sve dažbine državi", ističe on"

    Verovatno nema, buduci da su, za razliku od Vas i Vasih kolega, profesori stranih jezika morali da zavrse FAKULTET da bi radili to sto rade. Drugo, tih 300 dinara zvuci stvarno malo, medjutim, profesor drzi privatne casove JEDNOM djaku, dok vasi predavaci to rade kao u skolama, odnosno tih 300 je po uceniku, a ucenika 20-ak u grupi, po satu, to bas i nije 300 dinara...Ne bi auto-skole nicale ko pecurke posle kise da se posao ne isplati...
  • Liman3

    04.05.2017 09:11
    Pa da...
    ...bila bi veoma velika katastrofa jer biste vi manje zaradjivali i krali u auto skolama, sram da vas bude bando lopovska! Jer treba samo bogataska deca da voze kola a deca nas radnika da im budu i dalje sluge na biciklovima? Ne, nasa deca ce lepo da odu odavde i mi roditelji sa njima a vi novokomponovani bogatasi lepo ostanite ovde i radite i vozite se koliko god vam je volja!
  • Jogi Letač

    03.05.2017 23:07
    Jedino je bitno da vozački ispit položi onaj koji nauči propise i vožnju. Uopšte nije bitno koliko je to njega koštalo. Znači, ispitna komisija mora biti nekorumpirana i pravedna. Auto škole koje će vršiti kvalitetnu obuku će diktirati cene, dok će one koje vrše nekvalitetnu obuku za malo para, gubiti mušterije.
    Ali to je u normalnoj zemlju. U Srbiji je sve naopako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.