Predlog da se ubistvo i silovanje deteta i trudne žene kažnjava doživotnim zatvorom

Fondacija "Tijana Jurić" podneće danas predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković predlog izmene Krivičnog zakonika kojim se zahteva uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo i silovanje deteta do 14 godina, maloletnog lica do 18 godina i trudne žene.
Pravna zastupnica Fondacije "Tijana Jurić" Maja Atanasković rekla je da predlog izmene krivičnog zakonika za delo teškog ubistva podrazumeva da se pored zatvorskog minimuma od 10 godina predvidi i mogućnost uvođenja kazne doživotnog zatvora za ubistvo deteta i trudne žene, za ubistvo maloletnog lica na svirep i podmukao način i za silovanje i obljubu nad nemoćnom licem ili detetom. 
 
Atanasković je kazala je da je po trenutno važećem krivičnom zakonodavstvu kazna za najteža krivična dela minimum 10 godina i da sud ima mogućnost da ublaži kaznu do sedam godina. 
 
"Smatramo da je za ova krivična dela to neadekvatna sankcija i zato imamo predlog da se za četiri krivična dela onemogući izricanje kazne ispod zatvorskog minimuma koji je 10 godina kao i da se zabrani mogućnost uslovnog otpusta tim licima", istakla je Atanasković. 
 
Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je da će ukoliko predlog ne uđe u skupštinsku proceduru pokrenuti peticiju sa 500.000 potpisa, koja će biti saopštena 15. septembra na drugoj konferenciji Bezbednosti dece u Subotici. Jurić je dodao da su danas otvorili Fejsbuk stranicu kojoj će se javnost informisati o toj inicijativi.
 
Jurić je kazao da je osnovni motiv pokretanja predloga izmene krivičnog zakonika to što je u poslednjih pet godina nasilje nad decom poraslo. "Onaj kome se nije desila takva tragedija ne zna kako je majci koja je izgubila svoje dete. Zbog njih kao i zbog dece koja su izgubila svoje živote, mi smo dužni da nešto promenimo", kazao je Jurić. 
  • Terješkova

    05.05.2017 16:48
    Hamurabi
    Oko za oko! Zub za zub!!
  • Bez EU gluposti

    04.05.2017 12:13
    Moj predlog.
    Samo smrtna kazna.
  • @los predlog

    04.05.2017 11:08
    Deca i trudnice se smatraju ranjivijom kategorijom od drugih. Zato se i strozije kaznjavaju oni koji ih napadnu, siluju i ubiju.
    Malo proguglaj o tome,kad vec hoces da budes pametan.

    Dalje, ti sigurno znas da je bas porodica sela pa pisala zakon? Zbilja? Kako to znas, sedeo si uz njih dok su to radili?

    Zena koja nije trudna ima vecu snagu i fizicku i psiholosku da se odbrani, trudna ima slabost, da ce uciniti sve da zastiti dete u utrobi. NIko ne kaze da je neko manje vredna.
    Doduse o toj manjoj ili vecoj vrednosti se ne raspravlja ni sada kad je kazna za silovanje dve godine a za ubistvo i sakacenje zivotinje 5 g.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.