Do statusa profesionalnog upravnika zgrade za mesec dana kursa

Privredna komora Srbije će tokom maja, a najkasnije početkom juna, početi program obuke za buduće profesionalne upravnike.
Kurs će trajati oko mesec dana, pa bi prvi predsednici stambene zajednice trebalo da dobiju licence najkasnije u julu, saznaju Novosti.
 
U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pri kraju je izrada pravilnika koji će precizirati detalje oko održavanja obuka i polaganja ispita. oblasti iz kojih će se pripremati i organizovati obuka za profesionalne upravnike su pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, kao i administrativni i finansijski aspekti upravljanja. 
 
Kandidati će morati da prouče i karakteristike zgrade, održavanje i bezbednosne procedure, odnosno da steknu znanja iz protivpožarne zaštite. Jedno od poglavlja koje će morati da iščitaju i nauče je i kultura komunikacije sa stanarima zgrade koji su u stvari budući klijenti profesionalnih upravnika.
 
Privredna komora će imati glavnu ulogu u licenciranju upravnika, dok će osim njih obuke moći da sprovode i druga pravna lica koja dobiju dozvolu za te kurseve. PKS će biti zadužena i za kontrolu rada upravnika, kao i za formiranje registara sa njihovim imenima. "Nemamo tačan datum početka obuka, ali se nadamo da će otpočeti krajem maja ili početkom juna. Polaznike će obučavati predavači koji imaju profesionalno iskustvo u tematskim oblastima koje budu regulisane pravilnikom. Postoji veliko interesovanje potencijalnih polaznika i svakog dana imamo upite", kažu za Novosti u PKS.
 
Skupština Srbije usvojila je u decembru prošle godine Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade. Podzakonski akti koji su u pripremi treba bliže da odrede ovu oblast. Ovim zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije, a ukoliko se ne dogovore oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.
 
Samo profesionalni upravnici moraju proći obuku i položiti ispit za licencu, dok tu obavezu nemaju stanari koje komšije izaberu da upravljaju zgradom.
  • Železničar

    08.05.2017 12:39
    Acena
    Pitam Gospodu iz SNS-a ko će da plati kadrovima obuku, jer prosta računica kaže

    (ako je verovati novinama) 20.000 upravnika puta 30.000 dinara je , brat bratu, 600.000.000

    dinara......MALO LI JE.
  • đokica

    05.05.2017 08:43
    ŠTA je ovo sa KURSEVIMA
    Nekad su trajali TRI meseca na bivšem RADNIČKOM a sada oko mesec dana!!!!
  • hm

    04.05.2017 22:22
    Evo razmisljam, i najiskrenije ne mogu da se odlucim sta mi je manje zlo: da me drpa sns kadar sa svojim novim izmisljenim zanimanjem profesionalnog upravnika, ili neki od komsija koji su bili i ovaj sto je sad predsednik skupstine stanara. Isti su olos. Izgleda to drugacije i ne moze, za tu poziciju se samo najgori lepe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.