Kitarović: Ne treba da glumimo prijateljstvo sa Srbijom

Još mnogo vode će proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske, ali dve zemlje imaju obavezu zbog interesa i dobrobiti naroda da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose, izjavila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Ona je dodala da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU.
 
- Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka, ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima - istakla je Grabar-Kitarović, prenosi "Jutarnji list".
 
Pri tome, kako je rekla, misli na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.
 
- Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svetski rat i sejati klice novih zala, želimo da idemo dalje - rekla je ona u svom govoru na Svečanoj Sinjskoj alki u Vukovaru.
 
- Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese - rekla je ona.
 
Ona je dodala da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.
 
- Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obe države, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose - smatra ona.
  • rodoljub

    07.05.2017 18:04
    glumci
    Ova NATO predsednica misli da Srbi ne vide glumu . Hrvati su psihopatski opsednuti mrznjom prema Srbima i Srbijom, tako da ni gluma to ne moze da prikrije .
  • zoran

    07.05.2017 17:39
    Nadam se
    Iz dosadašnjih iskustava sa ovakvim i sličnim izjavama, a pozbajući prilike i istoriju dostadašnjih nesuglasica sa narodnom kojem je gospođa vođa, želim da nikada ne uspostavimo dobre odnose jer su nas ti "dobri" odosi samo skupo koštali!
  • Talac

    07.05.2017 13:13
    Lepo receno. Samo jos da dopre do mozga svih na Balkanu da je zivot samo jedan, ovde i sada i da NEMAMO VREMENA da se vecito vracamo u proslost i merimo "ciji je veci" i "ko je prvi poceo" (sto je omiljeni balkanski sport).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.