Sudija Majić: U pravosuđu mora da se desi pobuna

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da "kada premijer ili neko drugi unapred kaže da je neko 'najveći kriminalac' ili 'najveći tajkun' koga smo u Srbiji imali, to je jasna poruka u kom pravcu je poželjno dalje postupanje" i da očekuje da će se protiv takvog stanja pobuniti samo pravosuđe.
"Ljudi vide gde je realno sva moć u ovom društvu, nije potrebno biti matematičar da spojite dva i dva i da razumete da postoje dva puta - jedan je šumom, drugi je drumom. Ako kreneš 'drumom' i shvatiš poruke, dočekaćeš penziju. Ako hoćeš 'šumom', zabasaj pa ćeš da vidiš šta će da bude. Jedini put koji ja vidim je da pobuna protiv ovakvog stanja nastupi iznutra, iz samog pravosuđa. Ja sam siguran da će to početi da se dešava, ti procesi moraju da krenu", rekao je Majić za NIN.
 
On je naveo da se "mikro koraci već dešavaju i da sve više sudija i tužilaca prepoznaje da je ovakvo stanje neizdrživo ponižavajuće".
 
"Osećaju da više ne mogu sami sebe da pogledaju u ogledalu ako ne pokušaju da na mikro planu menjaju stvari. To jesu mikro pomaci, za sada nevidljivi golim okom, ali se dešavaju. Do pre izvesnih godina sam verovao da ne može baš još mnogo gore, na žalost nisam bio u pravu. Imali smo mi obrte i u mnogo težim istorijskim trenucima. U jedan od takvih obrta verujem kada je o pravosuđu reč. Definitivno", kaže Majić.
  • Nesudija

    02.06.2019 10:19
    Razmislimo
    Iz koje moralne pozicije sudija Majić ovo kaže? Istovremeno sudi po apelaciji u najtežim predmetima a predsednik je i UO nevladine organizacije Cepris (zajedno sa pojedinim sudijama nižih sudova, tužiocima, advokatima krivičarima na visokim pozicijama u advokaturi i profesorima privatnih fakulteta a bivšim visokim sudijama/tužiocima). Zamera izvršnoj vlasti kada se žali na rad sudova a on i individualno i kroz NGO sektor može da daje zakonodavne predloge i kritike na rešenja? Prima platu od preko 2500 evra, honorare preko NGO gde potencijalno može da se dogovara sa advokatima i tužiocima i šta još? Nezavistan, nepristrasan?
  • Bave se oni sobom

    11.05.2017 14:00
    Goxy
    Sve si u pravu.Sudije u Srbiji misle da sudovi postoje da bi oni primali platu i još traže da bude velika da ih gradjani ne bi podmićivali (kakvo obrazloženje).
    I ovaj g-din Majić ne javlja se da kaže da su gradjani opravdano nezadovoljni dužinom sudjenja,visinom sudskih taksi, uvedenim notarima i privatnim izvršiteljima ,sramno niskim kaznama "poznatima sudu i policiji", a visokom kaznama za makar šta- običnim gradjanima, oslobadjajućim presudama nakon maratonskih sudjenja (traju i preko 10 godina) , plaćanjem odbrane okrivljenih tek nakon okončanja postupaka i nakon više godina maltretiranja i okrivljenih i njihovim branilaca-advokata-(nema za vas para iz budžeta, treba za naše plate).
    Ne ovaj g-din Majić obratio se novinarima da kaže da su nezadovoljne sudije svojim položajem!
    Pa ni gradjani nisu zadovoljni svojim položajem pred sudovima u Srbiji g-dine Majiću i (ne) radom tih istih sudija i to decenijama u nazad i ni jednom se niste javili da kažete i to.
  • Goxy

    11.05.2017 12:34
    Užas
    Ne postoje sudovi zbog sudija, već zbog pravde za narod, a oni tome ovde ne služe, pre svoga zbog nemorala sudija.

    Da sprovode zakon kriminala ne bi bilo.
    Po njima niko nema pravo da ih kontroliše i da ih proziva.
    Problem je što oni ne čiste ulice od kriminalaca, već maltretiraju obične građane pootpuštane iz firmi koje su pokupovali tajkuni.
    Kada pogreše i naplate nekom dva puta istu stvar, oni mesecima ne vraćaju novac, pa čak ti kažu da podneseš tužbu (valjda da njih, njima tužim).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija