Đačke uniforme želi 100 škola u Srbiji

Uniforme će od 1. septembra nositi osnovci najmanje stotinu škola širom Srbije, pokazuju prvi podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji su dobijeni na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji.
Kako pišu "Novosti", mnoge škole nisu se o tome izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da đaci nose odeću sa školskim grbom već su počele da kuju finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju. 
 
Većina, ipak, i dalje očekuje od Ministarstva dodatna uputstva, a najveće dileme su oko toga ko će da finansira izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta - letnji i zimski, kao i da li će da imaju samo gornji ili i donji deo. U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija potpuno dobrovoljna i da će uniforme uvoditi samo škole u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.
 
"Neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, a ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju. Treba da pronađu model koji će biti prihvatljiv svima. Naravno, razumemo da u najsiromašnijim, posebno seoskim sredinama nije moguće odmah uvesti uniforme, jer u tim školama prvo treba rešavati veće probleme, poput nedostatka toaleta i fiskulturnih sala", kaže za "Novosti" pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.
 
Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. Na teritoriji Školske uprave Užice anketa je sprovedena u 44 osnovne škole, a devet ih se izjasnilo za uniforme. U ŠU Sombor 20 odsto škola uvodi uniforme, u ŠU Požarevac 62 od 71 anketirane, a u Kruševcu je 68 odsto anketiranih učenika i roditelja podržalo školsku odeću. U Nišu većina škola još nije donela odluku, a u Leskovcu su podeljenja mišljenja u većini škola. U ŠU Čačak je, od 39 škola, 19 podržalo predlog, a sedam je izrazito protiv njega.
 
U Ministarstvu objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje s tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike.
  • Мунгос

    11.05.2017 15:43
    Ала лажу....
  • Hleba i igara

    11.05.2017 15:41
    Čim uvedemo uniforme,rešili smo sve probleme u našim školama.
    Socijalne razlike medju decom neće biti vidljive, jer deca nemaju pojma koliko koštaju patike ,mobilni telefoni i ostalo koje neka deca imaju.
    I čim obuku uniformu neće biti vidljiva razlika kada tata neko dete doveze džipom u školu, a drugo po kiši dolazi peške ili busom.
  • lanmi

    11.05.2017 14:40
    Brinem da li će biti nekog tendera i kako će proći firma andreja vučića na njemu.Bolje da su se lepo nagodili da svi nosimo uniforme.Lepo po godistima...Mrzeo sam uniformu,a razlika danas je sto će moja deca da je hejtuju.Dokaz da si mator i "prso" je sto danas radiš svojoj deci ono sto si mrzeo kao klinac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.