Mitraljezi iz Srbije završili kod sirijskih pobunjenika

Ministarstvo trgovine Srbije, povodom navoda o oružju iz Srbije koje je završilo kod sirijskih pobunjenika, navelo je da ne postoji zabrana izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.
Ministarstvo smatra dovoljnom garancijom originalne sertifikata krajnjeg korisnika koje su izdali i overili ovlašćeni organa te zemlje, uključujući i izjavu "da roba neće biti reeksportovana bez pisane saglasnosti" nadležnih organa Srbije, navodi se u saopštenju.
 
Novinari BIRN-a i OCCRP-a otkrili su da je tovar teških mitraljeza tipa "kojot" prešao put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika. U Ministarstvu trgovine navode da dozvole za izvoz oružja izdaju u skladu sa zakonom, a po dobijanju saglasnosti ministarstva odbrane, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.
 
U pisanim odgovorima, Ministarstvo je navelo da je u 2013. godini oduzeta jedna dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju i to na osnovu naknadnih bezbednosnih informacija i saznanja, a odbijena su četiri zahteva takodje na osnovu bezbednosnih informacija.
 
"Izvoz u Saudijsku Arabiju nije zabranjen niti jednim zvaničnim aktom Saveta bezbednost UN, organa Evropske unije niti bilo koje druge medjunarodne organizacije. Najveći broj zemalja EU (Nemačka, Francuska, Italija), kao i SAD izvoze naoružanje i vojnu opremu u ovu zemlju u značajnim količinama i vrednostima", kažu u Ministarstvu.
 
Dodaju da je u 2015. godini izdato ukupno 39 dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju, kao i da su sve dozvole izdate za istog krajnjeg korisnika - Ministarstvo odbrane te zemlje, na osnovu originalnih sertifikata krajnjeg korisnika.
 
Jedna dozvola za izvoz mitraljeza
 
Kada je reč o izvozu mitraljeza "kojot" 12,7x108 mm u Saudijsku Arabiju, oni navode da je u 2015. godini izdata jedna dozvola "Zastavi oružje" Kragujevac za izvoz 550 komada tog oružja, od čega je realizovan izvoz 205 komada (150 komada u 2015. godini i 55 komada u 2016. godini).
 
U Ministarstvu su potvrdili navode BIRN-a i OCCRP-a da je kupac te robe bila bugarska firma BIEM, ističući da je krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Sudijske Arabije.
 
Na pitanje kako misle da u budućnosti spreče eventualne zloupotrebe u izvozu oružja, nadležni navode da "Ministarstvo, pored pomenutih zahteva vezanih za potvrdu o prijemu robe i proveru sertifikata krajnjeg korisnika, nema zakonskih nadležnost za preduzimanje drugih mera na planu sprečavanja zloupotreba u trgovini i preusmeravanju oružja na druge neprijavljene destinacije".
  • ja

    12.05.2017 09:38
    Ovde ima više pitanja: Prvo, zašto se uopšte takvi poslovi rade preko Ljajićevog ministarstva? Ako ova država već ima taj famozni "Jugoimport SDPR" /za one koji ne znaju, SDPR znači "Savezna direkcija za promet robe", naziv još iz Titovog vremena/ koji bi trebalo da prodaje takvu vrstu robe, šta tu traži Ljajić - večiti ministar još od 5. oktobra? Odgovor: Pa verovatno je reč o agenturi UDBE u režiji Ljajića koja do prljavog novca dolazi švercom oružja, droge i slično. Drugo pitanje: Ako su mitraljezi prodati Ministarstvu odbrane S.Arabije, šta je tu tražila bugarska firma?? Odgovor: Opet UDBA i njeni agenti i/ili Siniša Mali & Co. Treće, kažu da su tražili izjavu "da roba neće biti reeksportovana bez pisane saglasnosti" nadležnih organa Srbije. Pa da li to znači da prodajemo oružje na "časnu reč" da neće biti dato onome kome ne treba? Aaaah, da setih se, pa S.Arabija nema ambasadu u Beogradu kao Libija, a ni mi nemamo Ambasadu u Arabiji gde bi rahmetli Potežica i službenici trgovali "na crno". Jadna nam majka!
  • Pedjs

    12.05.2017 06:10
    Uh
    Manite se ljudi corava posla.
  • Mile zlojeb

    11.05.2017 22:36
    Sa koliko procenata ti mitraljezi učestvuju u izvozu robe iz Srbije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija