Lekari brane telima bolnicu od izvršitelja

Izvršitelji će u ponedeljak ući u Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović", ali neće pleniti imovinu, od čega već dugo strahuju zaposleni u ovoj ustanovi.
Kako je za "Novosti" poručila portparolka Komore izvršitelja Nada Petrović, oni će po izvršnoj presudi u korist Simonide Tanasijević, kojoj za plac od 12 ari treba da se isplati 1,1 milion evra, izaći na teren, popisati stvari i obeležiti ih markicama.
 
Zaposleni najavljuju da će s pacijentima u ponedeljak ujutru sprečiti izvršitelje da uđu u bolnicu. Iako je za ovaj list više doktora navelo da se oko 1.200 zaposlenih sprema da napravi živi zid na kapijama bolnica, o tome niko nije želeo javno da govori.
 
Informacija da se imovina u ponedeljak neće pleniti nego samo popisati trebalo bi, bar za neko vreme, da umiri i pacijente i osoblje jednog od četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu.
 
"Postupak javnog izvršitelja na osnovu isprave traje već godinu dana i izvršitelj je više puta pokušavao da izađe bolnici u susret organizujući čak i pokušaj medijacije. Za sve to vreme bolnica nije izašla ni sa jednim konkretnim predlogom u vezi s izmirenjem duga. Izvršitelj, po zakonu, ne sme da obustavi postupak izvršenja do namirenja potraživanja ukoliko za to postoje zakonski uslovi. Zato će popisati pokretne stvari, ali se među nima neće naći ništa što bi zaustavilo rad KBC-a", navela je Neda Petrović.
 
"Novosti" navode da se izvršenje sprovodi po pravnosnažnoj presudi na osnovu tužbe Simonide Tanasijević (76), koja je i sama ceo radni vek provela kao lekarka u Jagodini. Sudski spor je pokrenut zbog 12 ari placa u Konštatskoj ulici na Senjaku.
 
Taj plac je pre Drugog svetskog rata kupio njen stric, koji je preminuo 1940. a nasledili su ga njena baka, dva brata i ona. Plac je nacionalizovan 1960. godine, da bi ga tri godine kasnije "Mišović" kupio od Narodnog odbora Opštine Savski venac i uredno ga isplatio.
  • Ruzmir

    21.05.2017 06:28
    Res iudicata
    Slažem se da se odluke suda moraju poštovati. Međutim ovde je reč o kriminalnom aktu tadašnje vlasti, koja je političkom odlukom konkviskovala zemljište privatnom licu i ustupila ga Narodnom odboru Savski venac koji je to prodao bolnici Dragiša Mišović. Pravno gledano, sud bi trebalo da kazni Narodni odbor i da od njega traži nadoknadu štete. Obzirom da on više ne postoji, onda se traži pravni naslednik, a to je opština Savski Venac. A opština Savski Venac nek traži od države pare jer je de facto ona glavni krivac za otimačinu. Ako su informacije tačne, da je bolnica već jednom kupila tu zemlju, onda je nepravedno da je plaća opet. Druga je stvar što je bolnica državno vlasništvo a sama ta država joj je prodala tuđu zemlju (verovatno i poklonila, a uvedeno u knjige da je prodala). U svakom slučaju, država treba da plati, bilo preko bolnice, opštine ili preko nekog trećeg.
    Novinarima je ovo sad interesantno jer su velike pare u pitanju, a i Dragiša Mišović je poznata bolnica, pa još i lekari izašli da je brane od izvršitelha, a na stotine je sličnih situacija koje nisu medijski interesantne.
  • Res iudicata

    20.05.2017 12:50
    Ruzmir
    Bolnica mora isplatiti poverioca jer je to presudjeno pravosnažnom i izvršnom presudom suda.
    Bolnice finansira država tj Ministarstvo zdavlja i Fond zdravstvenog osiguranja.
    Neka prebace pare bolnici po istom sistemu kao što prebacuju pare za plate zaposlenih, kupovinu materijala i opreme i plaćanje ostalih troškova poslovanja i rešena stvar.
    Mi još uvek živimo u socijalizmu jer se podrazumeva da su plate zaposlenih funkcionisanje ustanove, a isplata poverilaca nije.Lako je tako poslovati.....
    Istine radi, nije samo ova bolnica u problemu. Uglavnom sve bolnice, škole,sudovi i slično ne plaćaju svoje poverioce redovno sa izgovorom da im treba za plate zaposlenih ! Čak su ti računi sa kojih primaju plate po zakonu izuzeti od blokade tj ne može se novac sa njih pleniti! Vrhunac je kada sudovi donesu rešenja o plaćanju advokata,sudskih veštaka za njihov rad u sudskim postupcima i ta sopstvena rešenja ne poštuju,a posao im je da dele gradjanima pravdu.
    Alo, postoji propis da država plaća svoja dugovanja u roku od 60 dana- neka plati svima kojima je dužna u propisanim rokovima, pa neće biti ovakvih scena.A biće ih u budućnosti, jer poverioci neće više da čekaju-dolaziće sa izvršiteljima jer i njima ta ista država pošalje izvršitelje ako ne plate komunalije, poreze i slično.Zakon je jednak za sve poštujte ga! Država treba da daje primer gradjanima, a ne da izbegava plaćanje obaveze utvrdjene pravosnažnom i izvršnom presudom te iste pravne države.Pozdrav.
  • Ruzmir

    20.05.2017 04:16
    Ako je "Dragiša Mišović"zaista uredno kupio i isplatio ceo iznos tadašnjem Narodnom odboru, ne može se tražiti da ponovo plati nekom drugom, tj pravom vlasniku kome je država to otela. To mora da isplati ili opština Savski venac ili država koja je to otela od tadašnjeg vlasnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija