Novu zdravstvenu knjižicu čeka milion i po građana

Novu zdravstvenu knjižicu čeka još milion i po građana, iako su zahtev za njenu izradu predali još prošle godine, a nemali broj je i onih kojima su knjižice napravljene, ali im nisu još uručene.
Mnogima ističu overe starih, papirnih, zdravstvenih knjižica, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu kako niko neće imati problema prilikom odlaska kod lekara, ukoliko su mu doprinosi redovno izmireni. Na preglede, operacije ili bilo koju drugu intervenciju, mogu da idu s potvrdom koju su dobili u filijali Fonda, prilikom predaje zahteva za izradu nove knjižice. Oni koji tu potvrdu nisu dobili, moraće ponovo da stanu u red ispred lokalne filijale RFZO.
 
Do 17. maja ove godine podneto je ukupno 6.324.035 zahteva, 4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice, odnosno urađene su, ali im još nisu uručene. U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstvenih kartica.
 
Savetnik za informisanje direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Nemanja Velikić kaže da imamo oko 6,8 miliona osiguranika, što znači da još oko pola miliona građana nije podnelo zahteve za izradu novih zdravstvenih knjižica, piše "Dnevnik".
 
Osiguranici mogu na dva načina da provere da li im je gotova nova knjižica, odnosno kartica zdravstvenog osiguranja. Odlaskom na neki od šaltera RFZO ili na sajtu RFZO uz pomoć aplikacije "Proveri". 
  • Gavro

    22.05.2017 21:56
    Kartica ili knjižica
    Nikad mi neće biti jasno čemu sve ovo???.Poznato je da papirna knjižica ima sve podatke o osiguraniku lbo i broj knjižice tj bar kod koja se očitava laserski i zdravstvena ustanova odmah ulazi u komletnu bazu podataka kao i o pacijentu istoriji bolesti i dali je overena ili ne,bukvalno je sve odrađivala stara papirna pa nevidim razlog za zamene plastičnim sa čipom jer nije ništa u prednosti u odnosu na stare.Nikad u poslednje tri godine nisam lepio markicu jer oni vide jednostavno dali je i do kad overena...Zaista nevidim razlog za ovu ovoliku petljavinu,peripetiju i slično.Građanima je sve jedno a ako se državi ne sviđa pa zašto nisu odradili besplatno imaju sve podatke o osiguranicima i uručili ih lepo na šalteru bez maltretiranja,redova,ubzavanja isl.Dali su to zaista nekome bile potrebne pare da otima od građana veliko je pitanje???.Sama činjenica govor o iznosu 6.800000 × 400 rsd pa vidite!!.Katastrofa...
  • Мунгос

    22.05.2017 16:22
    Када би трошкове израде нових здравствених картица сносио фонд здравственог осигурања, никада се тај фонд не би решио да ишта мења и улази у оволики беспотребни трошак. Евентуално би могао да прискочи у помоћ Сорошев фонд, али колико сам до сада видео, није ни тај фонд сисао весла. Срећом, овце су прихватиле да саме сносе трошкове чиповања. Тако ће се овај део програма исцрпљивања грађана Србије ипак успешно привести крају.
  • Smatrač

    22.05.2017 11:50
    M'rš!
    Ekspresno dobio knjižicu krajem marta, ekspresno zakazao i dobio datum 12. maj, otišao na zakazano i gle čuda:
    - A gde vam je stara knjižica?
    - U kanti za smeće.
    - Bolje je izvadite iz kante za smeće, pošto vam ova nova "ne radi".
    Našao staru - sreća pa smo aljkavi i ne bacamo smeće redovno - i zakazao za 17. jun. Evo ovih dana mi je već malo bolje... Do sredine juna ima da stanem na noge. Ko to kaže, ko to laže da naše zdravstvo nije u savršenom redu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.