Jedva da iko zna da ovo preduzeće postoji, a upravlja sa 800 miliona evra i to loše

Vlada Srbije oduzela je bez objašnjenja preduzeću Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP) 170 miliona evra namenjenih naučnim projektima posle primedbi banaka na način kojim Srbija upravlja novcem koji je od njih zadužila.
Kako piše portal Pištaljka, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP) - državno je preduzeće za koje malo ko u Srbiji zna i da postoji, a koje rukovodi budžetom od 800 miliona evra kredita, donacija i državnog novca, u kojem je zaposleno oko devedeset ljudi čija je prosečna plata 250.000 dinara bruto. 
 
Tim preduzećem je do pre dve nedelje rukovodio dekan Fakulteta za menadžment u Novom Sadu. Taj fakultet je postao poznat nakon što je na njemu diplomirao i dosadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
 
Sada bivši direktor JUP-a Goran Kvrgić, koji se na tom mestu nalazio od januara 2015. godine, razrešen je dužnosti odlukom Vlade Srbije 4. maja ove godine, mesec dana posle predsedničkih izbora, i na njegovo mesto je postavljena Vesna Vandić, savetnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Sve ove promene desile su se u tišini u kojoj JUP i radi poslednjih sedam godina, a sudeći po ponašanju vlasti, namera je da se u istom tonu i nastavi.
 
U javnosti je malo poznato da je preduzeće JUP formirano u julu 2010, kada je ministar nauke bio funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić, na inicijativu Evropske investicione banke, koja je tada dala kredit Srbiji za razvoj nauke u iznosu od 200 miliona evra. JUP je naknadno u nadležnost dobio i projekte za renoviranje škola i pomoć izbeglicama, ali najveće probleme do sada je imao sa projektima za razvoj nauke, od kojih je za šest godina jedva završena četvrtina, iako su prvobitni rokovi istekli 2015. godine.
 
"Nisu se proslavili ni sa izbeglicama", rekao je Marko Blagojević čija je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima preuzela rukovođenje preostalim "naučnim" novcem od JUP-a. Međutim, na pitanja novinara Pištaljke o poslovanju JUP-a i tome gde je utrošeno stotine miliona evra namenjenih nauci, Blagojević nije odgovorio.
 
U najdubljoj tišini, iako očigledno nezadovoljna lošim rukovođenjem projektima, Vlada Srbije je još u junu 2016. godine donela odluku da se kreditna sredstva namenjena finansiranju naučnih projekata obustave i preusmere na Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima, koja će njima finansirati izgradnju, rekonstrukciju i opremanje bolnica u Beogradu. Taj novac se, tvrdi Blagojević, nalazi u međunarodnim bankama i biće povučen nakon dobijanja njihove saglasnosti za nove projekte.
 
Vlada Srbije je tada naredila JUP-u i da na račun Kancelarije prebaci neraspoređena sredstva u iznosu od 7.670.572 evra u dinarskoj protivvrednosti. Iz JUP-a potvrđuju da to ni godinu dana kasnije nije urađeno, iako sve to vreme građani Srbije plaćaju kamate na povučen, a neraspoređen novac uzet od stranih banaka.
 
Na loš rad JUP-a ukazivali su međunarodni kreditori, pre svih Banka za razvoj Saveta Evrope koja je imala primedbe na efikasnost realizacije kredita. Opširnije o ovom preduzeću čiji rad finansiraju i građani, možete pročitati OVDE.
  • /

    24.05.2017 16:49
    Evo u Kuriru danas pusu o nekoj prsatoj Nataliji Dugonjic kojoj se Ivan Ivanovic potpisao na prsa da je ona sredinom maja imenovana na predlog ministeastva privrede za clana skupstine u jedinici za upravljanje projektima u javnom sektoru...inace po papiru diplomirani menadzer a imenovanje na tu funkciju potpisao licno AV... ima i sluzbena slika reko bi covek kakvo divno mlado stvorenje zakopcana do grla ali elem ko je ona da svojim 'ogromnim radnim iskustvom ' dobije tu funkciju a i diploma je diskutabilna jer jer je verovatno stekla na gore pomenutom F@M-u... verovatno prakticnim radom...
  • džepić

    24.05.2017 16:32
    preusmeravanje?
    ... "obustave i preusmere" ... sredstva koja strana banka odobri nekoj instituciji ne mogu tek tako da se preusmere kako su ovde neki navikli da preusmeravaju gde im se "ćefne". Strani finansijeri traže izveštaje o namenskom trošenju sredstava tako je vrlo lako proveriti kako i gde su sredstva trošena. Samo se neki ipak prave blesavi..

  • AleksandarVojvođanin

    24.05.2017 16:21
    Nije ni čudo
    Sam naziv Jedinica za upravljanje...JUP mi je stvorila jezu i odmah sam pomislio na ONU Jedinicu JSO! Eto zašto građani žive u bedi i nemaštini i zašto pričamo o prosečnoj plati od 200 eura. Bez blama i imalo solidarnosti sa sugrađanima su zaposleni u toj Jedinici, podelili međusobno, za sedam godina 15,5 miliona evra bruto za plate! Njih sad ne bi trebalo rasformirati, kao pomenutu JSO, nego im odrediti prinudni rad bez naknade plate, da odrade sve te pare koje su primili, a ništa uradili nisu, samo napravili štete! Naravno i tu štetu da nadoknade!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija