Nema uglja, Srbiji prete restrikcije

Na deponiji Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu u ovom trenutku nema dovoljno uglja za proizvodnju struje, zbog čega se Srbija u novembru može suočiti sa restrikcijama električne energije, tvrdi dobro obavešteni izvor Danasa u TENT-u i Rudarskom basenu "Kolubara".
Kako piše "Danas", rezerve uglja sa kojima raspolaže TENT su veoma male i kako tvrdi sagovornik ovog lista, ako se po tom pitanju ništa ne promeni u dogledno vreme, veliko je pitanje da li će tokom zimske sezone, kada je potrošnja najveća, Elektroprivreda Srbije uspeti da obezbedi dovoljne količine inače znatno skuplje struje iz uvoza.
 
"Deponija u TENT-u je ispunjena sa oko četiristo hiljada tona uglja a trebalo bi u njoj da bude milion i po tona. Ono što treba naglasiti je da nema uspeha ni sa dopunom, iako je isključeno nekoliko blokova za proizvodnju struje. U Rudarskom basenu "Kolubara" nema vitalnih delova za održavanje proizvodnje i koliko god novca da dobije od države ili kredita, ovog trenutka efekat će se videti tek za par godina. Međutim, postavlja se pitanje: a šta do tada", navodi ovaj izvor koji je želeo da ostane anoniman.
 
On dodaje da je apsolutno tačno da u Rudarskom basenu "Kolubara" nema dovoljno otkrivenog uglja i da se na preostala tri kopa ugalj kopa "po ćoškovima".
 
"Bager koji kopa ugalj čeka da mu drugi skine zemlju da bi mogao par sati da radi na uglju. Druga prevara kojom se rukovodstvo bavi je dodavanje odnosno mešanje proslojka koji nije ugalj, da bi se dobilo na tonaži i formalno ispunio propisan proizvodni plan", navodi isti sagovornik.
 
Prema njegovim rečima, RB "Kolubara" već mesecima ne šalje ugalj potrebnog kvaliteta u Termoelektranu "Nikola Tesla", a sve što sadrži ispod 6.500 kilo-kalorija se ne računa u ugalj, a dokaz za to je enormna potrošnja mazuta u TENT-u. Naime, čim ugalj ne poseduje potreban kvalitet, dodaje mu se mazut, objašnjava sagovornik.
  • Rasejani procesor

    25.05.2017 21:39
    Kad smo kod uglja, trebalo bi ozbiljno razmisliti o obnavljanju vrdničkog rudnika kvalitetnog (polukamenog) uglja. Poduhvat jeste skup, ali već na srednje staze bi se mnogostruko isplatio.
  • Južnjak

    25.05.2017 17:43
    @Nervirach

    TI nervirach nisi ni sabran ni oduzet.
    Jeste, baš bi nas primili u evropsku zajednicu onako velike pa da ne moramo da trpimo diktat Nemačke koja tu evropsku zajednicu vodi i da joj budemo konkurenti.
    Čuj ovaj biser: "trebali su da nas prime bez uslova"?!
    Da prime bez uslova komunističku zemlju sa jednopratijskim sistemom i društvenom privredom u zajednicu gde su tržišne privrede i višepatrijski sistemi hahahaaa

    Tek istorija što ti je jača strana; proveri bolje čiji su kulturolozi, lingvističati i istoričari učestvovali u stvaranju moderne albanske nacije sa kraja 19 veka, upravo tvoji Austrougari , da bi sprečili izlazak Srbije na jadran.
    Što se tiče "bugarskog istoka" tu i jesi u pravu ali samo površno. U to vreme Knez Milan Obrenović je bio austrougarski poslušnik. Na nagovor AU MONARHIJE Srbija napada Bugarsku koja je tada bila ruski saveznik sve sa ciljem da Austougarska eliminiše ruski faktor sa Balkana, Znači AU nas je gurnula u tu izgibeniju i sramotu koja je rezultirala sanstefanskim mirom, pa nas onda kao spašavala. Spašavala je ona svoje interese.
  • Мунгос

    25.05.2017 16:19
    @ /,
    Не, нисам, „mr G“ припада групи људи који су реални, нису оволико застранили као ја.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija