Ministar kulture predlaže novi državni praznik

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je to ministarstvo pokrenulo inicijativu da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva.
"Danas je Dan svetih Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti, praznik koji se u svim slovenskim zemljama obeležava kao državni praznik. Zato smo pokrenuli inicijativu da u Srbiji, kao u svim slovenskim zemljama, ovaj dan bude državni praznik", izjavio je Vukosavljević nakon otvaranja 46. đačkog Vukovog sabora u Loznici.
 
On je đacima kazao da "moraju čuvati ćirilicu i da nikada ne smeju zaboraviti i staviti u drugi plan ono što je srpski lep jezik i lepo pismo".
 
"Ako ne budemo posebno negovali i čuvali našu ćirilicu, Vukovo fonetsko pismo sa kojim se možemo podičiti kao malo koji narod na zemaljskoj kugli, onda nećemo biti dosledni naslednici Vuka Karadžića", rekao je Vukosavljević.
  • milojko

    25.05.2017 14:36
    O, ana!
    Prebroj srpske slave, ana. siguran sam da ih ima vise nego drzavnih praznika u svim evropskim drzavama zajedno. Sta se radi za slave, poznato je. Ko ne slavi uzima slobodan dan da ode na slavu (sela su daleko treba se i vratiti i poneti i napiti se i najesti se i voziti auto pijan i prepun), sve je to drzavni praznik ma kako ga mi krstil. Uostalom i drzavni organi WEAslave slavu! Danas je Bg bio u slavi koja nije drzavni praznik ali je blokada bila drzavna......................
  • malena

    25.05.2017 11:43
    Možda bi bilo bilje da to bude Praznik slovenske nepismenosti
  • Jogi Letač

    25.05.2017 10:48
    @KE-KS
    Vi ste u pravu, ali ministar nije. On je izjavio da se 24. maj slavi u svim slavenskim državama, što nije slučaj ni u Češkoj, ni u Slovačkoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.