Poverenik ponovo kaznio Agenciju za borbu protiv korupcije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrekao je Agenciji za borbu protiv korupcije i drugu kaznu u iznosu od 180.000 dinara, jer nije dostavila portalu Pištaljka informacije iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog.
Agencija za borbu protiv korupcije zahtev za pristup informacijama portala "Pištaljka" odbila je prvi zahtev u celosti i uskratila pristup bilo kojoj informaciji, pa je poverenik rešenjem po žalbi naložio dostavljanje informacija, što je po navodima "Pištaljke" delimično bilo uvaženo, saopšteno je danas iz kancelarije poverenika.
 
Portal "Pištaljka" obavestio je poverenika da je Agencija "zaštitila" i informacije koje ne predstavljaju podatke o ličnosti, kao što su iznosi finansijskih transakcija, površinu nepokretnosti, marke automobila.
 
"Agencija nepostupanje po nalogu poverenika objašnjava time da je reč o podacima koji su 'strogo poverljivi' i koji su kao takve označili drugi organi Javno tužilaštvo i Uprava za sprečavanje pranja novca", naveo je u saopštenju poverenik i dodao da su ti argumenti neprihvatljivi jer se u toku postupka Agencija na njih nije pozivala.
 
Dodaje se da je Agencija zahtev "Pištaljke" odbila pozivajući se na "ugrožavanje toka postupka" koji vodi i na "zaštitu privatnosti" gradonačelnika, a poverenik je "nove razloge" ocenio pravno neodrživim.
 
Poverenik je ocenio i da je neshvatljivo da bi informacije vezane za sumnju u pranje novca u kome je potencijalno učestvovao bilo koji funkcioner, mogle opravdano zasluživati oznaku "strogo poverljivo".
 
"Takav zaključak je u sukobu sa duhom zakona, ali i s elementarnom logikom. Treba imati na umu da su podaci u vezi sa sumnjom o 'pranju novca' nadležnima poznati osam godina što bi, s obzirom na poznate činjenice, moralo biti više nego dovoljno vremena da se izjasne o tome da li je sumnja osnovana ili ne", ocenio je poverenik.
 
Dodaje se da nakon toliko vremena, status "strogo poverljivo" asocira više na zataškavanje nekih sumnjivih radnji nego na zaštitu toka postupka, čega bi i Agencija za borbu protiv korupcije i drugi nadležni morali biti svesni.
  • Мунгос

    25.05.2017 17:24
    Овај глумац Шабић заборавио да казни Одговорно лице.
  • makijaveli

    25.05.2017 12:11
    borba sa vetrenjacama
    Kako drugacije to objasniti. Kazne ce platiti iz budjeta (iz djepova gradjana) i tamo ce opet biti uplaceno. Sto bi rekli, radio, ne radio, svira ti radio. Ovo je drzava totalnog besmisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.