U aferu paraćinske staklare uključeni funkcioneri SNS, bugarski biznismen i trgovci oružjem

Bugarski biznismen za kojim je raspisana Interpolova poternica, Cvetan Vasilev, trgovci oružjem iz "CPR impeks" i zavađeni lokalni funkcioneri SNS, akteri su poslednje afere od koje zavisi sudbina više od 800 radnika paraćinske staklare.
Kako piše "Politika", epilog zavisi od toga ko će iz Privrednog suda, posle ročišta za pokretanje stečajnog postupka 30. maja, izaći kao pobednik.
 
Postoje dve struje, jednu predvodi Milorad Pušica član nadzornog odbora (NO) i Glavnog odbora SNS-a, koji je protiv stečaja. Na čelu drugog tabora nalazi se Dušan Adamović, takođe član NO staklare i član izvršnog odbora SNS, koji se zalaže za stečaj. Jedino u čemu se složni jeste da stranka nema nikakve veze sa ovim.
 
U "ratu" lokalnih vlastodržaca svako ima svoje saveznika. Pušica se oslanja na Petra Crnogorca, vlasnika firme za trgovinu oružjem "CPR Impeks", a Adamović na "Veksilum" bugarskog biznismena Vasileva. Bugarin formalno nije više vlasnik paraćinske staklare, jer je većinski akcionar "Glas industri" otišao u stečaj.
 
Isto tako i čačanski "Veksilum" je Privrednom sudu podneo zahtev za pokretanje stečaja. Iz ove firme čiji je direktor Slobodan Spasojević, zapravo stoji Stefan Benčev, saradnik kontroverznog biznismena. U Agenciji za privredne registre se kao vlasnik 100 odsto akcija "Veksiluma" navodi "Veksilum SB" registrovan u Austriji, iz koje stoji Benčev. On je inače bio bankar Korporativne trgovinske banke, koja je u većinskom vlasništvu Vasileva, a kojom danas upravlja bugarska centralna banka, piše Politika.
 
Predstavnici "Veksiluma" tvrde da im staklara duguje 47 miliona evra za zajam koji je Vasilev preko "Glas industrija" dao tokom 2012. i 2013. godine. Potraživanja ovog duga otkupila je "Ripers limited" sa Britanskih Devičanskih Ostrva.
 
Advokat staklare Branislav Tomašev osporava ova potraživanja navodeći da su ona fiktivna. "Politika" piše da je nemoguće da Pušica i Crnogorac nisu znali za ove dugove, jer je u jednom trenutku dug otkupila "Korp investmen", koja je u vlasništvu "Mitona", čiji je direktor upravo Pušica. 
 
Dug se osporava ugovorom koji je 2015. potpisan između "Glas industrija" iz Sofije i "CPR Impeksa", kojim se je srpska kompanija preuzela obaveze staklare u iznosu od 24 miliona evra, a "Glas industri" jemčio da nema nikakavih drugih obaveza. U ugovoru se navodi da će dospevanje drugih obaveza "Glas industri" preuzeti njihovo vraćanje na sebe.
 
Da stvar bude još komplikovanija, bugarska država se sada javlja kao poverilac. Rosen Georgijev Milošev, privremeni stečajni upravni "Glas industrija", staklari je poslao dopis u kome tvrdi da je ova firma vlasnik duga, a ne čačanski "Veksilum".
 
I bez kontroverznog bugarskog biznismena kojem je oduzeta imovina i "CPR Impeksa" kojem je račun u blokadi zbog 3,5 miliona dinara, staklara ima problema preko glave. Nalaze se na spisku 20 najvećih dužnika EPS-a i "Srbijagasa". EPS-u duguju 560 miliona dinara, a "Srbijagasu" 158 miliona.
  • Perica

    26.05.2017 17:36
    #######
    Jeee,sve Elita!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.